Çalışanların kurumsal itibarı algılamasında insan kaynakları yöneticilerinin rolü ve bir araştırma - Dur, Selma (My University, 2011)
Son yıllarda önemi gittikçe artan ve kurumlara sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayan kurumsal itibarın başarılı bir şekilde yönetilmesi için, itibarın oluşumunda büyük payı olan çalışanların memnuniyetini sağlamak ve onları bu sürece katmak gerekmektedir. Bu noktada, kurumsal itibar ve performansın harekete geçiricisi olan insan kaynakları yönetimi bölümü ve yöneticilerine büyük iş düşmektedir. Bu çalışmada insan kaynakları yöneticileri ile çalışanların kurumsal itibara dair algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi ve insan kaynakları yöneticilerinin yönetim tarzının çalışanların kurumsal itibar algılamaları üzerindeki rolünün tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmanın son bölümünde bir anket çalışması yapılmış, insan kaynakları yöneticilerinin yönetim tarzı ve çalışanların kurumsal itibar algılamaları arasındaki ilişki tanımlanmaya çalışılmıştır. Anket çalışması, son yıllarda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre "en beğenilen şirketler" listelerinde yer alan ve uluslar arası bir kurum olan IBM'in Türkiye merkezinde yapılmıştır. Toplam 265 çalışandan anket tekniği ile toplanan veriler SPSS for Windows (16.0) programı kullanılarak analiz edilmiş ve elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre, insan kaynakları yöneticilerinin yönetim tarzı ve çalışanların kurumsal itibar algılamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiş, ana hipotez kabul edilmiştir. Bunun yanı sıra, çalışanların kurumsal itibar algılarının demografik özelliklere (yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve kıdem) göre farklılık göstermediği bulgulanmıştır. Sonuç olarak, teoride öngörülen kurumsal itibar ile insan kaynakları yöneticileri arasındaki etkileşimin geçerliliği söz konusu araştırma ile saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011
Keywords: İnsan kaynakları yönetimi; Kurumsal itibar kavramı; Yöneticilerin yönü