Orman sınırlarındaki değişimin coğrafi bilgi sistemleri yardımıyla analizi - Şumnulu Esirtgen, Öngün (My University, 2011)
Önemli doğal kaynaklarımızın başında gelen ormanların sınırları, doğal afetler, insanın sebep olduğu durumlar veya işlenmeyen tarım arazilerinde meydana gelen orman yürümesi gibi nedenler sonucunda değişim gösterebilmektedir. Bu değişimlerin belirlenmesi, bunlara etki eden faktörlerin saptanmasına ve değişimin neden olduğu sorunlara çözüm üretilmesine yardımcı olmaktadır. Meydana gelen zamansal değişimin belirlenmesinde, coğrafi bilgi sistemleri en temel araçtır.Bu çalışmada, Ordu sınırları içerisinde bulunan Topçam Merkez Köyü'ne ait 4.9 km2'lik bir alanda meydana gelen zamansal değişim incelenmiştir. Bunun için 1971 ve 1986 tarihlerine ait meşcere haritaları, 1956 ve 1973 tarihli hava fotoğrafları ve 2007 tarihli uydu görüntüsü, 1\25000 ölçekli topografik haritalar referans alınarak sayısallaştırılmış ve sınıflandırılmıştır. Elde edilen veriler ve 2009 tarihli kadastro verileri karşılaştırılarak, meydana gelen değişimlerin nedenleri ve sonuçları bölge nüfusunda meydana gelen değişimler göz önünde bulundurularak incelenmiştir.Sonuçta, çalışma bölgesinde, 1973-2009 yılları arasında orman alanlarında artış meydana gelirken, tarım alanlarında azalmanın meydana geldiği belirlenmiştir. Nüfus verilerinin incelenmesi sonucu, 1980 yılından itibaren nüfusun azaldığı tespit edilmiş ve tarım alanlarındaki azalmanın nüfusun azalmasıyla ilişkili olduğu düşünülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Kartografya ve CBS; CBS’nin tarım ve ormancılıkta önemi; Fotogrametri ve uzaktan algılama; İkonos uydusu; Topçam merkez köyü