Yeni tiyokzanton içerikli dendritik fotobaşlatıcılar - Paralı, Tezcan (My University, 2009)
Bu çalışmada Tiyokzanton bazlı II. tip dendritik makrofotobaşlatıcılar sentezlendi, karakterize edildi ve bu fotobaşlatıcıların fotofiziksel ve fotokimyasal özellikleri incelendi. Makrofotobaşlatıcıların sentezinde poli(propilenoksit) amin (Jeffamine®) başlangıç maddesi kullanılarak ilk önce 3 nesil dendrimer sentezi ıraksak metoduyla gerçekleştirildi. Bu dendrimerler, üç farklı fonksiyonaliteye (-COOCH3, -COOH ve ?NH2) sahip olarak sentezlendi. Sonraki aşamada daha önce sentezlenen 2-akriloil Tiyokzanton'un ilavesi ile mikrodalga cihazında Michael katılma reaksiyonuna göre dendritik makrofotobaşlatıcılar sentezi tamamlandı. Üç adet Jeff-(3)-Tiyokzanton (J-(3)-TX), Jeff-(6)-Tiyokzanton (J-(6)-TX) ve Jeff-(12)-Tiyokzanton (J-(12)-TX) dendrimerlerin absorpsiyon karakteristikleri farklı polariteye sahip çözücüler kullanılarak saptandı. Jeff-(3,6,12)-TX' in floresans yayınım spektrumları ?uyarma = 395 nm de uyarılarak elde edildi ve 9,10-difenilantrasen standardı kullanılarak floresans kuvantum verimleri hesaplandı. Triplet konfigürasyonları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek amacıyla 77ºK de fosforesans ömürleri hesaplandı. Makrofotobaşlatıcıların floresans sönümlenmeleri, N-metildietanolamin (MDEA)' nin farklı konsantrasyonlarında floresans yayınım spektrumları kayıt edildi ve Stern-Volmer eşitliğine gore floresans sönümleme sabitleri hesaplandı.Makrofotobaşlatıcıların fotolizi orta basınçlı civa lambasını içeren spot aydınlatma cihazıyla gerçekleştirildi ve aydınlatma zamanına bağlı olarak UV absorpsiyonundaki değişmeler kayıt edildi. Jeff-(3,6,12)-TX makrofotobaşlatıcıların, triplet ömürleri ve fotobaşlatma mekanizmaları Lazer Flaş Fotoliz spektrometresiyle incelendi. Tek ve çok fonksiyonlu akrilatların fotobaşlatılmış polimerizasyonu, Jeff-(3,6,12)-TX ile MDEA varlığında gerçekleştirildi. Fotopolimerizasyon sonucunda monomerin polimere dönüşüm yüzdesi gravimetrik olarak saptandı. Ayrıca kinetik çalışmalar Zamana Bağlı FT-IR (RT-FTIR) ve Foto-Diferansiyel Taramalı Kalorimetri (Foto-DSC) cihazıyla gerçekleştirildi.Bu çalışmanın ikinci kısmında sentezlenen Jeff amin bazlı dendrimerleri yardımcı başlatıcı özelliği incelendi ve bu dendritik yardımcı başlatıcılar, II. Tip fotobaşlatıcılar beraberinde Benzofenon ve Tiyokzanton gibi Metilmetakrilat' ın fotopolimerizasyonunda dendritik yardımcı başlatıcı olarak kullanıldı. Benzofenon / Metil-ß-Siklodekstrin, ev sahibi misafir kompleksinin fotobaşlatıcı olarak kullanıldığı sulu çözeltilerinde suda çözünme özelliğine sahip olan asit fonksiyonlu dendrimerler (Jeff-(6)-asit, Jeff-(12)-asit ve Jeff-(24)-asit) Akril amid' in fotopolimerizasyonunda kullanıldı. Dendritik yardımcı başlatıcıların etkinliğini arttırmak amacıyla, 4-(N,N-dimetilamino benzaldehit (DMAB), amin sonlu dendrimerlere bağlanarak, Jeff-(3)-DMAB, Jeff-(6)-DMAB ve Jeff-(12)-DMAB dendritik yardımcı başlatıcıları sentezlendi ve karakterize edildi. Metilmetakrilat' ın fotobaşlatılmış polimerizasyonu Jeff-(3,6,12)-DMAB' ın farklı konsantrasyonlarında Tiyokzanton ve Benzofenon varlığında hava ortamında gerçekleştirildi.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Dendritik makro başlatıcılar; Dendirtik yardımcı başlatıcılar; Fotopolimerizasyon; Fotobaşlatıcı