İstanbul'da merkezi bölgelere yönelen ana arterlerde trafik paremetrelerinin araştırılması 2x3 şeritli yollar örneği - Tabak, Osman (My University, 2004)
Dünya' da büyük kentlerin hemen hepsinde pek çok sorun bulunmaktadır. Bu sorunlardan en önemlileri ulaşım ve trafik problemleridir. Özellikle ülkemizdeki hızlı nüfus artışıyla beraber sosyal ve ekonomik gelişmeler ile otomobil sahipliliğinin artması, ulaşım altyapısının buna paralel gelişmemesi sonucunda büyük kentlerde ulaşım zorlukları ve trafik problemiyle karşı karşıya kalınmıştır. Artan ulaşım talebine karşılık, yeni yollar yapmak bir çözüm getirmemiş. Toplu taşımaya yönelmek yerine, otomobil sahipliliği ve kullanımına teşvik edilmesinden dolayı trafik daha da kötü duruma gelmiştir. Bu çalışma, trafik sorunlarına öneri sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde kentlerimizdeki ulaşım sorununa değinilmiştir. İkinci bölümde trafik hakkında teme] bilgi ve yapılan çalışmalar verilmiştir. Üçüncü bölümde ise İstanbul ile ilgili demografik değişkenlerden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde, yapılan çalışmalar, İstanbul'da trafik çeken merkezlere gelen trafiğin günlük ve haftalık dağılımı anlatılmıştır. Beşinci bölümde, çalışmadan elde edilen sonuçlar verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Trafik akımı; İstanbul’un demografik durumu ve ulaşımı; Ana arterler; Kent içi trafiği; Ortalama günlük trafik; Trafik tıkanıklığı