Yapay zeka ile bütünleşik simülasyon ortamları ve bir kavşaktaki trafik ışıklarının analizi için zeki bir simülasyon ortamının tasarlanması - Demirel, Tufan (My University, 1999)
Simülasyon ve yapay zekâ teknikleri arasında kuvvetli bir metodolojik benzerlik vardır. Sonuçta her iki yöntemde de yapılan çalışma, karar vermeye yardım eden bilgisayar tabanlı bir model oluşturmaktır. Simülasyon tekniği birçok problemin çözümünde ve analizinde oldukça başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Bir simülasyon etüdünün yapılması için gerekli olan tüm faaliyetlerde yapay zekâ ve uzman sistem tekniklerinden faydalanılabilinir. Bu sayede bir simülasyon çalışmasının çok daha kısa sürede yapılması sağlanmış olur. Ayrıca, simülasyon tekniğini bilmeyen kullanıcıların da bir simülasyon çalışması yapmasına olanak sağlanır. Bu tez çalışması ile öncelikle yapay zekâ ve simülasyon tekniklerinin birleştirilmesine yönelik olarak yapılmış olan temel taşı niteliğindeki çalışmalar derlenmiş ve daha sonra, açıklanan teknikler kullanılarak farklı yapılara sahip kavşaklardaki trafik ışıklarının simülasyon ile optimizasyonu için yapay zekâ ile bütünleşik bir simülasyon sistemi önerilmiş ve bir prototip sistem geliştirilmiştir. Programlama dili olarak Borland Pascal 7.0 kullanılmıştır. Geliştirilen sistem bir diyalog arayüzü ile kullanıcıdan gerekli olan tüm verileri eksiksiz bir şekilde elde ederek, kullanıcının problemine çözüm üretir. Sistem, otomatik olarak çeşitli senaryolar oluşturarak bu senaryoların analizi ve mukayesesi ile optimum çözüme ulaşmaya çalışır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Simülasyon ve modelleme; Yapay zeka ve uzman sistemler; Simülasyon ortamları