Doğru akım makinalarında hız kontrolu teknikleri - Zenger, Yavuz (My University, 1993)
Doğru akım motorlarx değişken karakteristiklere sahiptir. Bu nedenden dolayı birçok endüstriyel uygulamada tercih edilirler. Ayrıca, alternatif akım motorlarına nazaran daha kolayca kontrol edilirler ve daha da ucuzdurlar. Bu tip motorların sürülmesinde güç elektroniği teknolojisi kullanıl maktadır. Bu yüksek lisans tezinde, ilk önce özellikle sürücü sistemlerinde yer alan güç elektroniği cihazları tanıtılmıştır. Daha sonra, doğru akım makinalarının kontrolü ile ilgili kısım verilmiştir. Bu bölüm, hız kontrolü ve doğru akım makinalarının transfer fonksiyonları konuları içermektedir. Bun dan sonra bir sayısal uygulama vardır. Bu örnekte, konverterle beslenen bir doğru akım motoru bulunmaktadır. Yük momenti ve motorun hızı ayrı ayrı değiştilmektedir. Motor gerilimi ve gecikme açısı karakteristikleri sorulmak tadır. Çözümü kolaylaştırmak için, bir bilgisayar akış diyagramı çizilmiş tir. İlgili şekillerden sonra sonuçlar gelmektedir. En son olarak, doğru akım motorları hakkında genel bir bilgi veren ek kışımı vardır. Tezden de anlaşılacağı gibi, özellikle cer uygulamalarında olmak üzere doğru akım motorları, güç elektroniğindeki gelişmelere rağmen halen bir öneme sahiptir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993