Stratejik uluslararası insan kaynakları organizasyonu ve bir uygulama - Dallı, Azime Ayça (My University, 2005)
İnsan sermayesinin işletme yönetim süreçleri içerisindeki tüm girdilere yön verdiğini savunan İnsan Kaynaklan Yönetimi kavramı, çalışanı rekabet gücü yaratan önemli bir unsur olarak görmektedir. Bu noktada da, işletmelerin değer yaratarak varlıklarım sürdürebilmeleri için gerekli olan kritik başarı faktörlerlerini tanımlamaktadır. Temel olarak işletmelerin, iş stratejileri ile bütünleşmiş insan kaynaklan stratejilerini belirleyebilmeleri gerekmektedir. Belirlenen insan kaynaklan stratejilerine hayat verecek iş gücü profilini tespit etmek, etkin insan kaynaklan planlaması faaliyetlerini yürütebilmek ve çalışanın işletme içindeki sürekliliğini yaratabilmek önemli konular arasında yer almaktadır. İşletme süreçleri içerisinde yer alan bir diğer önemli nokta ise faaliyetlerin uluslararası boyuta geçmesiyle beraber, yeni siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve yasal dinamiklerle karşı karşıya kalınmasıdır. Bu oluşumun doğal bir sonucu olarak da doğru kadrolama yapmayı hedefleyen insan kaynaklan organizasyon süreçleri yeniden yapılanmaktadır. Uluslararasılaşma hareketinin şekillendiği yetkinlik, kişisel ve demografik özellikler çerçevesinde iş analizi, iş tanımı, insan kaynaklan planlaması v.b. temel insan kaynaklan faaliyetleri daha farklı ve kapsamlı bir hal almaktadır. Sonuç olarak, global alanda rekabet eden bir işletmenin, insan sermayesinin stratejik önemini kavrayabilmesi, yerel ve uluslararası süreçlerinin farklılaştığı noktalan görebilmesi ve insan kaynaklan organizasyon yapılarım bu kapsam doğrultusunda oluşturabilmesi gerekmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: İnsan kaynaklarının önemi; Uluslararası insan kaynakları organizasyonuna hazırlık süreci