Roto-dinamik bir makine vasıtasıyla güneş enerjisinden elektrik üretimi - Kamacıoğlu, Suphi (My University, 1999)
Bu yüzyılın sonuna doğru önemli bir elektrik üretim kapasitesi şu anki mevcut kapasiteye eklenecektir. Bunun yaranda bu kapasiteyi karşılamak üzere yirmi birinci yüzyılın başında kurulması düşünülen güç santralleri daha çok güneş alan bölgelere kurulacak olması güneş enerjisinden elektrik üretimini ön plana çıkarmaktadır. Günümüzde bu tip sistemlerin seçiminde kirlenme karbon dioksit üretimi gibi çevresel değerlerde önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle Stirling makinası, yapısından dolayı güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda diğer petrol,diesel ve gaz türbinlerine karşın kendi alanında mukayese edilemi- yecek bir üstünlüğe sahiptir. Bu tezde ilk olarak bu makinanın nasıl olupta teorik olarak en yüksek verime sahip olan carnot verimiyle çalışmasını anlattım daha sonra bu makinayı bir güneş odaklayıcısı ile birlikte düşünüp verimini ve maliyetini inceledim.Daha sonraki bölümlerde Stirling makinası- nın rüzgar türbinleri ve fotovoltaik teknolojisi gibi diğer temiz enerji sistemlerine bir alter natif olarak sunmak için onların çalışma prensiplerini ilk yatırım ve işletme maliyetlerini karşılaştırdım. Sonuç olarak ülkemizin doğal kaynak kapasitesi de göz önüne alındığı zaman rüzgar türbinlerinden elektrik üretiminin ülkemizin her bölgesinde verimli olamayacağı buna karşın güneş enerjisi bakımından bir hayli zengin olan ülkemizde Stirling makinası daha verimli olacağından seçim aşamasında diğer istemler göre daha avantajlı bir konuma sahip olacağı ortaya çıkmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Stirling motorunun tarihçesi ve çalışma prensibi; Termodinamiksel ideal çevrimler ve stirling çevriminin teorik analizi; Stirling / güneş makinasıyla elektrik üretimi; Rüzgar enerjisi ile elektrik üretimi; Güneş pilleri yardımı ile elektrik üretimi; Düz plakalı stirling motoru