Bilgisayar teknolojisinin mimarlık lisans öğretimine etkilerinin araştırılması - Tokman, Leyla Yekdane (My University, 1999)
Son yıllarda dünyada gelişmekte olan eğitim teknolojileri, yazılım-donanım sektörü ve telekominikasyon alanlarında olağanüstü ilerlemelerin yaşanması günlük yaşamın görüntüsünü ve biçimini değiştirmekle kalmayıp özellikle gelişmiş ülkelerde mimarlık eğitim ve öğretiminin de yapısını etkilemeye başlamıştır. Bu tez çalışması, mimarlık lisans eğitim ve öğretiminde bilgisayar teknolojisinin uyumu, bunun ülkemize nasıl yansıdığının ve bu etkileşime mimarlık programlarımızın nasıl uyum sağlayabileceğinin bir araştırmasıdır. Ortaya konulan tezin amacı, dünyada uygulanan modellerin incelenerek, ülkemizde mimarlık öğretiminde bilgisayar teknolojisinin farklı boyutlarda ve disiplinlerdeki kullanım alanlarının değerlendirilmesidir. Bu bağlamda, Türkiye'de uygulanan mimarlık lisans programlarının çağımızın gelişmelerine, yeniliklerine bağlı olarak güncelleştirilmesi gerekliliği ele alınmıştır. Bu tezde, bilgisayar bir öğretim aracı olarak, bir sunum aracı olarak ve bir eğitim aracı olarak ele alınmakta ve Türkiye'deki mimarlık lisans eğitim ve öğretiminde bilgisayar teknolojisinin uygulanabilmesi için öneri bir model sistemi ortaya koymaktadır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Bilgisayar destekli tasarım sistemi; Mimarlık öğretim programlarında bilgisayar teknolojisi