Metil-substitue kinolinkarboksaldehid'den schiff bazlarının sentezi - Aydoğan, Feray (My University, 1993)
Endüstride farmasötik amaçlı bazı kimyasal maddelerin, boyarmaddelerin, plastiklerin ve insektisidlerin üretiminde başlangıç maddesi olarak kullanılan Schiff bazları, birçok enzimatik reaksiyonda ara ürün olarak meydana gelmesi bakımından organik kimyada önemli bir sınıfı oluşturmaktadır, özellikle son yıllarda, bu tür bileşikler potansiyel anti- kanser reaktifleri ve AİDS virüsüne karşı etkin madde olarak denenmekte olan heterohalkalı konjuge sistemler arasında yer almaktadırlar. Bu nedenle araştırmada, sentezi ilk defa çalışma grubu muz tarafından yapılan heterohalkalı bir karboksaldehid kullanılmak suretiyle, altı yeni substitue azometin biyolo- jiksel olarak önemli maddeler sınıfına belirgin bir katkıda bulunabilmek amacıyla elde edilmiş ve substituentlerin reaksiyonlardaki etkileri incelenmiştir. Elde edilen ürünlerin, sırasıyla: "I" : 4, 6-Dimetilkinolin-2-[N-(p-tolil)f ormimidoil] "II" : 4, 6-Dimetilkinolin-2- EN- (o-tolil)formimidoil] "III" : 4, 6-Dimetilkinolin-2-[N-(2, 4-dimetilfenil )formimi doil] "IV" : 4 r 6-Dimetilkinolin-2-£N-fenilf ormimidoil ] "V" : 4, 6-Dimetilkinolin-2-[N-(p-klorofenil)f ormimidoil] "VI" : 4, 6-Dimetilkinolin-2-[N-(o-klorofenil)f ormimidoil] yapısal saptanmaları infrared, ultraviyole, nükleer manyetik rezonans ve kütle spektral verileri ile karakterize e- dilmiş ve analitik saflıktaki bu örneklerin elementel analiz sonuçlarının bileşiklerin hesaplanan C, H ve N değerleri ile mükemmel bir uyum içinde olduğu bulunmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Azometinler; Schiff bazlarının sentezi