Yığma yapılarda hasar tespiti ve değerlendirilmesi - Baycan, Alican (My University, 2004)
T Dünya üzerinde birçok yapı farklı şekillerde hasar görmektedir. Bu hasarların tespiti için oluşturulan bir çok hasar tespit formu vardır. Ancak bu formlar çelik ve betonarme yapıların hasar tespitine yöneliktir. Yığma yapı için hasar tespit formunun varolmaması, yığma yapı hasar tespiti ve değerlendirme formlarının oluşturulması gerekliliğini ortaya çıkarmışlar. Formu oluşturma aşamasında yığma yapı elemanları, yığma yapı dinamik özellikleri, yığma yapı hasar nedenleri araştırılmıştır. Araştırmalar sonucu hasar tespit ve değerlendirme formu oluşturulmuştur. Oluşturulan formun Fener-Balat bölgesinde birçok kez denenmesine imkan bulunmuştur. Bu denemeler ve alandan gelen veriler sayesinde form geliştirilmiştir. Hasar tespit sürecinde uzman olmayan kişilerin de katılımı sağlanmıştır. Bu sayede uzman kişiler enerjisini hasarın değerlendirilmesi aşamasında kullanmaları amaçlanmıştır. Bu şekilde birçok yapının hasar tespiti hızlı bir şekilde yapılmış olacaktır. Bu sayede olası bir risk daha önceden ortaya konacağından, can ve mal kayıpları en az seviyeye inecektir
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Yığma yapılar; Yığma yapı hasar nedenleri; Fener-Balat bölgesinde hasar tespitleri; Yığma yapı hasar tespit ve değerlendirme formu