Açıcılı bir elyaf kurutucunun geliştirilerek optimizasyonunun yapılması - Kamçıcı, M. Ümit (My University, 1982)
Endüstride elyaf kurutması uygulamalarında, kurutma maliyetini düşürmek amacıyla, yaş elyafın bünyesinde bulunan nemin önemli bir kıs mı santrifüjlerde alındıktan sonra kalan nem sıcak hava akımı içerisin de kurutulur. Fakat elyaf santrifüjlerde iyice sıkıştığından, sıcak hava ile kurutulması güç ve usun olur. Bu güçlüğü yenerek hızlı ve ekonomik bir kurutma sağlayabilmek için mekanik aşıcılı bir kurutucu modeli geliştirilmiş, bu prototip kurutucuda yaş pamuk deneysel kurutularak, böyle bir kurutucunun endüstriyel kullanımlar için tasarımında gerekli formülasyon sağlanmıştır. Bunun için önce, kritik noktanın belirlenmesine öneriler sunarak açıklık getirilmiş ve bu önerilerden Regresyon Analizi Metodu kullanılarak model kurutucu için, yaş pamuğun kritik noktası 0,31 kg su/kg K.Pamuk olarak bulunmuştur. Sonra, gözenekli malzemelerde kurutma süresinin hesabı incelenmiş, Mekanik Açıcılı Elyaf Kurutucuda gerekli kurutma zamanının hesabı için aşağıdaki öneri sunulmuştur. v - >, \~ (dw/lt). - (w ~w ) / (w -w ) 0 e or' ' o erDaha sonra, ısı transferi hesabına esas olmak üzere " Hacımsal Isı Geçiş Katsayısı " tanımlanmış ve deneylerden yararlanarak, doldurma oranı (P) ve Sıcak hava madde hızına (GD) bağlı olarak, K - (27>76P2- ıoe,6p't ıa4>=).ıo-3. aB-^0'3l86p2- 1'1768p- °'7U7> P<5, GD>S şeklinde formüle edilmiştir. Böylece amaca ulaşıldıktan sonra kurutucunun optimizasyonuna geçilmiş ve optimum kurutmayı sağlayan doldurma oranı P= 1,85 kg.KPPam/m3 kurutucu hacmi olarak, hesaplanmıştır. Ayrıca, harcanan ısı enerjisi sabit kalmak üzere kurutucu havanın miktar ve sıcaklığı incelenmiş ve sıcaklığı az fakat miktarı çok hava ile, daha hızlı bir kurutma elde edildiği bulunmuştur.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1982
Keywords: Aktif Izgara Kapatma; Kaput Altı Akış; Araç Sogutma Yöntemi; Wrap Mesh; CFD