Kore`den Afganistan`a Türkiye`nin uluslararası barışı koruma operasyonlarına katkıları - Tanesen, Taner (My University, 2006)
Bu tez, dünya barışının sağlanmasında uluslararası barışı koruma çabalarını ve başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası örgütlerin barışın sağlanmasındaki işlevlerini bu kapsamda barışın korunması için yapılan barışı koruma operasyonlarını ve Türkiye'nin Kore'den Afganistan'a kadar olan süreçte barışı koruma operasyonlarına katkıları ile Türkiye'ye sağladığı ve gelecekte sağlayacağı faydaları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Elde edilen bulgu ve yorumlar ışığında Türk dış politikası ve Türk Silahlı Kuvvetleri açısından bundan sonra yapılacak olan barışı koruma operasyonlarına ışık tutulmaya çalışılmıştır.Barışın sağlanması, barış içinde yaşama isteği bütün dünya ülkelerinin ortak dileği olmasına rağmen barışın sürekliliği için özel bir çaba harcamak gerekmektedir. Barışın tesisinde ülkeler ve uluslararası örgütlerin işbirliği ve barışı koruma operasyonlarındaki etkinliği önemli bir yer tutmaktadır. BM günümüz için barışın sağlanmasında temel sorumlu teşkilattır. Dünyada barışın tesisi için yapılan çalışmaların tarihsel gelişim süreci içinde,barışın sağlanmasında iyi niyet kuralları ve diplomasinin yetersiz kalması durumunda barışı bozan tarafları bir takım kurallara itaat etmeye zorlayan bir erkin gerekliliği Somali'de,Bosna-Hersek'te, Kosova'da, görülmüştür. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Barışın tesisinde güç, meşruiyet, otorite ve işbirliği kavramları kilit kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır.Soğuk Savaş'ın bitimi ile küreselleşme olarak adlandırılan yeni bir dünya düzeni arayışına gidilmiştir. Ayrıca geleneksel tehdit kavramları da değişmiş bunun yerini, terörizm,bölgesel ve etnik çatışmalar, açlık ve çevre kirlenmesi, doğal afetler vb. tehdit ve riskler almıştır. Bu durumda uluslararası güvenliği sağlamak için uluslararası bir mutabakat sonucu oluşan barışı koruma operasyonları önem kazanmıştır. Bu operasyonların hukuki zeminini BM şartı'nın VI. ve VII. bölümleri oluşturmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Barışın tanımı ve korunması; Barışı koruma operasyonları; Türk dış politikası