Yeni mesomorfik bileşiklerin sentezi ve sıvı kristal özelliklerinin incelenmesi - Coşkun, Neslihan (My University, 2006)
lk yan zincir sıvı kristal polimerlerin (YZSKP) sentezinden bu yana molekül yapısının, sıvı kristal özellikler üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla birçok çalışma gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu çalışmalar, bu malzemelerin ileri elektro optik teknoloji alanında yaygın olarak kullanılmalarının bir sonucudur. YZSKP'ler düşük molekül ağırlıklı sıvı kristal bileşikler ile elde edilen yapılardır. Bu çalışmada, Serbest Radikal Polimerizasyonu yöntemi ile başlatıcı olarak AIBN varlığında farklı uç gruplara sahip mesogenik birimler içeren Schiff bazı vinil monomerlerinin, homopolimerizasyonu sonucu yan zincir sıvı kristal homopolimerleri ve metilmetakrilat ile kopolimerizasyonu sonucu yan zincir sıvı kristal kopolimerleri sentezlenerek sıvı kristal özellikleri incelenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında farklı uç gruplar içeren Schiff bazı vinil monomerleri sentezlenerek yapıları ve sıvı kristal davranışları incelenmiştir. kinci aşamada, sentezlenen Schiff bazı vinil monomerlerinin başlatıcı olarak AIBN varlığında Serbest Radikal Polimerizasyonu yöntemi ile yan zincir sıvı kristal homopolimerleri ve metilmetakrilat ile yan zincir sıvı kristal kopolimerleri elde edilmiş ve sıvı kristal özellikleri incelenmiştir. Polimerlerin molekül ağırlıkları Jel Geçirgenlik Kromatografisi (GPC) ile belirlenerek yapıları Proton Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi kullanılarak tayin edilmiştir. Elde edilen polimerlerin termal özellikleri ve mesogenik davranışları sırasıyla Diferansiyel Tarama Kalorimetrisi (DSC) ve Polarizasyon Mikroskobu (PM) ile incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Sıvı kristal ve polimerler; Yapı-Mesogenite ilişkisi; Serbest radikal polimerizasyon