Çalıklığın pervane hidrodinamik karakteristiklerine etkisinin sayısal olarak incelenmesi - Yağlı, Murat (My University, 2011)
Gemilerin sevkinde yaygın olarak kullanılan uskur pervanelerin hidrodinamik açıdan verimli olması tekne performansına büyük derecede etki etmektedir. Bu nedenle pervane imal edilmeden dizaynı sırasında veya mevcut pervanenin analiz edilmesi durumunda, pervaneye ait geometri, pervane-tekne etkileşimi (iz dağılımı), çalışma ortamı, tekne kıç formu vb. özellikler ön plana çıkmaktadır. Bunlar arasında pervane geometrisi ile ilişkili olan çalıklık (eğrilik) parametresi, özellikle yüksek hızlarda titreşim ve gürültü etkisini azaltmak amacı ile gemi pervanelerinde tercih edilmektedir. Bu çalışmada, çalıklığın pervanelerin itme, tork, verim, kavitasyon gibi hidrodinamik karakteristiklerine olan etkisinin sayısal olarak incelenmesi amaçlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Çalıklık; Kavitasyon; Pervane