Klima santralinde ikinci kanun analizi - Çil, Kerem (My University, 2004)
Termodinamik sistemlerin analizinde kullanılan yöntemler, enerji analizi yöntemi, entropi analizi yöntemi ve ekserji analizi yöntemidir. Bu çalışmada klima santralinin ekserji analizinde, termodinamiğin 1. yasası, 2. yasası ve ekonomik analizin birleştirildiği bir yöntem kullanılmıştır. Klima santralinin yaz ve kış işletme şartlarında, %25 dış hava-%75 iç hava karışım oranından başlayarak %100 dış hava oranına kadar termoekonomik analiz yapılmıştır. Şehir şebekesinden gelen suyu 7-12° C giriş çıkış şartlarına getirmek için yaz işletme şartlarında soğutucu bataryadaki soğutma suyunun giriş ve çıkışında R134a ile çalışan bir kademeli buhar sıkıştırmalı soğutucu sistem, kış işletme şartlarında ise ısıtıcı bataryanın ısıtma suyu giriş ve çıkışında bir ısıtıcı kullanılmıştır. Bu çalışmada yapılan termoekonomik analiz iki adımda gerçekleşmiştir. Bunlar, ekserji analizi ve eksergoekonomik analizdir. Ekserji analizinde, klima santralinin her ünitesinin giriş ve çıkışındaki ekserjileri hesaplanarak diğer fiziksel özellikleriyle birlikte tablolar halinde sunulmuştur. Eksergoekonomik analizde, klima santrali ekonomik olarak incelenir. Santral için parasal giderler gerekli eşitlikler yardımıyla hesaplanmıştır. Bu parasal giderlerden yararlanılarak tahrip olan ekserji ve termoekonomik faktör bulunmuştur. Bulduğumuz değerlerden grafikler oluşturulmuş ve bu grafikler yorumlanarak sistemde nerelerde nasıl iyileştirmeler yapılabileceği hakkında yorum yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, termoeonomik analizinin ve ekserji analizinin öğrenilmesine yardımcı olmaktır. Burada amaç verimi arttırmaktır. Bunun için ya ekserji kayıplarına bakılır ya da temoekonomik faktöre bakılır. İyileştirmenin nasıl yapılacağına karar verilir. Ama unutulmamalıdır ki, yüksek verim için düşük kalitede malzeme kullanılmamalıdır. Sistemin ömrünün uzun olması düşünülmesi gereken diğer bir husustur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Ekserji analizi; İkinci kanun analizi; Termoekonomik analiz; Klima sistemleri