Küçük tekne imalatında yeni bir üretim planlama modeli geliştirilmesi ve bir yat imalat firmasına uygulanması - Döşemeciler, Uğur Bediz (My University, 2005)
İstanbul ve çevresinde küçük tekne imalatı üzerine faaliyette bulunan, sektörün önde gelen firmaları incelenmiştir. Firmalar üretim tesisleri, sistemleri, planlama çalışmaları, işletme içi faaliyetleri, personel dağılımı ve depolama faaliyetleri açısından ele alınmıştır. İncelenen firmalardan elde edilen sonuçlar ışığında küçük tekne imalatına uygun bir kısa dönem planlama modeli, proje planlama yöntemleri kullanılarak MS Project ortamında geliştirilmiştir. Yöntemde WBS, Gantt ve PERT/CPM çizelgeleme teknikleri kullanılmıştır. Geliştirilen model, geleneksel imalat yöntemlerinin kullanıldığı atölye tipi bir küçük tekne imalathanesinin, daha düzenli bir üretim tesisine geçişi aşamasında uygulanmıştır. Uygulamada işletmenin sabit pozisyonlu üretim sistemi değiştirilerek montaj hattı tipi üretim sistemine geçilmiştir. Yeniden yapılandırılan üretimde seri üretim sisteminin özelliklerinden faydalanılmıştır. Uygulama çerçevesinde imalat sürelerindeki ve işçilik ücretlerindeki düşüş gözlemlenmiştir. Bilgisayar ortamında işletmenin üç aylık planlama dönemi için uygulama hazırlanarak çalışmada sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Küçük tekne üretiminde mevcut durumun incelenmesi; Küçük tekne imalatına uygun üretim planlama modelinin geliştirilmesi