İçten yanmalı motorlarda yanma sonucu ısı açığa çıkış oranı modellerinin birbirleri ile karşılaştırılarak farklılıklarının incelenmesi - Şengüler, Sinem (My University, 2011)
Yüzyıllar boyunca üzerinde çalışılmış ve oldukça iyi bir noktaya gelinmiş olan motorlarda yanmanın geliştirilmesi gibi kompleks bir çalışma, günümüzde sadece geliştirilmiş deneysel ve hesaplama yöntemlerinin kombinasyonları ile yürütülmektedir. Nicel belirsizliklerine rağmen deneylere nispeten oldukça iyi olan bu nümerik simülasyonların, bugünkü motorların geliştirme çalışmalarında kullanımını gerekli kılan büyük avantajları vardır. Bu durumda, özellikle çok parametreli çalışmalarda nümerik simülasyonları kullanmak zaman ve maddi açıdan farklı prototipler ve konstrüksiyonlar üzerinde çalışmaktan çok daha efektiftir.Matematik modellerin bir diğer özelliği de alt prosesleri diğerlerinden yapay olarak ayırabilmesi veya bu proseslerin doğal olmayan sınır şartlarını araştırabilmesidir. Bu özellikler, bugün dahi tam olarak anlaşılamamış olan püskürtme ve yanma prosesleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgi sahibi olmaya yarar.Yukarıda belirtildiği gibi, içten yanmalı motorlar için matematik modellerin geliştirilmesi ve uygulaması var olan belirsizliklerine rağmen deneysel yöntemlerle karşılaştırıldığında çok değerlidir. İçten yanmalı motorların alt proseslerinde oluşan karmaşık olaylar hakkında bilgi alma konusunda ve özellikle prosesler arasındaki bağı çözmede deneysel yöntemlerin kendine has çözümlerine nazaran çok daha iyidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Dizel motorlarda yanma; Mekanik iş; Isı açığa çıkış oranlarının karşılaştırılması