14-fenildibenz [a,j]akridinin alkali metal etkileşimi ve oluşan dianyonun reaksiyonları - Turgut, Zühal (My University, 1995)
Poli halkalı aza aromatik hidrokarbonlar arasında yer alan akridinler ile benz- ve dibenzakridinlerin tekstil endüstrisinde boya temel maddeleri olarak oldukça geniş bir şekilde kullanılmalarının yam sıra, antimalaryal, antibakteriyal, antiparasitikal, antifungal ve son yıllardaki gelişmeler nedeniyle özellikle antitumor aktivitelerinden ötürü önemlerinin gün geçtikçe arttığı belirlenmiştir. Oldukça geniş bir kaynak taraması sonucu hedeflenen bu araştırmada, biyolojik aktivite gösterme olasılığına sahip olabilecek, azot ve gerekli konjugatif dizilişi içeren bazı yeni substitue dibenzakridinlerin elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle, başlangıç maddesi olarak seçilen 14-fenildibenz[a,j]akridin kaynak verilerden yararlanılarak hazırlanmış, inert atmosferde ve aprotik çözücülü bir ortamda sodyum metalinin aşırısı ile indirgen metallendirilmesi yapıldıktan sonra oluşan monomerik 1,4-dianyonun çeşitli alkillendirme, açillendirme ve protonlandırma reaktifleri ile verdiği reaksiyonları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen yeni bileşiklerin yapılan ultraviyole, infrared, nükleer magnetik rezonans ve kütle spektral verileri ile aydınlatılmış ve elementel analiz sonuçlarıyla kesinlik kazandırılmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Açillendirme; Alkillendirme.; Dianyon; Dibenzakridin; İndirgen metallendirme; Nükleofilik substitusyon