Hacimli halkojenür camlarının elektriksel iletim özellikleri - Eşme, İsa (My University, 1983)
Bu çalışmada hacimli halkojenür camlarmdaki elektriksel iletim incelenmiştir. AspTe,, As20Se40^e40 ve (As2Se,)g0SboQ örneklerine 10 - 10^ V/cm basamağında elektrik alanları uygulanmış ve farklı sıcaklıklarda örneklerin d.c iletkenlikleri.ölçülmüştür. Genel olarak, iletkenlik o = C exp ( - E / kT ) tipinde üstel bir sıcaklık bağımlılığı göstermektedir. Sonuçların, Davis - Mott ta rafından bulunan yukarıdaki bağıntıya göre değerlendirilmesi, oda sıcaklığı üzerinde yaygın durum iletiminin bas kın olduğunu gösterir. AspoSe4-0Te4-0 caffilnâa *se -^0°C dolayında hoplama iletimine geçiş gözlenmiştir. o Bazı örneklerin farklı sıcaklıklarda, 10 Hz ve İCr Kz arasındaki frekans aralığında a.c iletkenliği ölçülmüştür. Bulunan sonuçlar iletkenliğin, biri frekansa bağlı olmayan, diğeri uygulanan alanın frekansı ile tos ( srv-/0.9 ) şeklinde değişen iki bileşene sahip olduğunu göstermektedir. Deney sonuçları, d.c ve a.c iletkenlikliklerinin farklı mekanizmalara dayandığını kabul eden CBH ( Classical Barrier Hopping) iletkenlik modeli ile uyum halindedir. Son olarak A-s2oSe40^e40 örneklerinin ardışık tavlama eğrileri bulunmuştur. Bu eğrilere göre tavlama işlemi, tavlama süre ve sıcaklığına bağlı olarak, alçak sıcaklıklardaki iletkenlik davranışının değişmesine neden olmaktadır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1983
Keywords: DC ve AC iletkenliği; hakojenür camları