Wavelet transformasyonları ile görüntü sıkıştırma - Saral, Tunç (My University, 2000)
Digital görüntü işleme, genelde digital görüntü bilgileri içeren büyük dosyaların önemli değerleri üzerinde çalışır. Bu değerler, sık sık farklı kullanıcılar ve sistemler içinde saklanmalı veya revize edilmelidir. Bunun için, digital görüntü verilerinin uygun şartlarda transferi ve saklanması için kullanılması gerekli olan metotlar vardır. Son yıllarda özellikle görüntü sıkıştırma problemleri, ayrıt saptama ve yapı analizi ile ilgili yeni dönüşüm teknikleri konusunda önemli tezler ortaya atılmıştır. Bu teknikler çoklu analiz, zaman-frekans analizi, piramit algoritması ve dalgacık dönüşümü başlıkları altında toplanabilir. Biz bu çalışmada dalgacık dönüşümü üzerinde çalışacağız. Görüntü sıkıştırma alanında kullanılan önemli metotlardan biri Fourier dönüşümüdür. Bu doğrultuda dalgacık dönüşümü incelenebilir. Dalgacık dönüşümü bileşenleri, algoritma ve uygulamaları tez içinde gösterilmektedir. Uygulama aşamasında yapılan işlemler, (1) Orjinal görüntünün (BMP file ) gösterilmesi, (2) görüntünün yoğunluğuna göre 2 veya 4 iterasyon ile ileri dönüşüm yapılması, (3) İleri dönüşüm uygulanmış görüntünün, yoğunluğuna göre %25'i, %6,25'i veya %3.82'si kullanılarak sıkıştırma oranının belirlenmesi, (4) görüntünün ters dönüşüm ile tekrar oluşturulması. Uygulama çalışmaları sonucunda, görüntüler arasındaki fark değişmektedir. Sıkıştırmanın ne derece başarılı olduğu görüntü kalitesi ile irdelenebilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Görüntü sıkıştırma; Dalgacık analizi; İki boyutlu ayrık dalgacık; Bidikey dalgacık dönüşümü