UMTS / VCDMA üçüncü nesil mobil haberleşme sistemlerinde model ayarlama ve seçilen bir bölge için planlama uygulaması - Sümer, Sarper (My University, 2003)
Mobil haberleşmenin ilk aşamalarından başlayıp tek hücreli ve çok hücreli sistemler, birinci ve ikinci nesil ardından da günümüz sistemlerinden üçüncü nesile geçiş üzerinde durulmuştur. Farklı sistemler arasındaki uyum problemlerini ortadan kaldırmak için yürütülen standartlaşma çalışmaları incelenmiş, ardından UMTS 'in iç yapıları olan çekirdek şebeke ve radyo şebekesi konuları üzerinde detaylı olarak durulmuştur. Sinyal yayılmasıyla ilgili model yapılarına ve özelliklerine değinilmiş, ardından planlama temelleri anlatılmış ve seçilmiş olan bir bölge için kapsama ve kapasiteye göre planlama uygulaması yapılmıştır. Yapılan uygulama sonuçlarını kıyaslamada kullanılacak olan simülasyon programı örnek şekillerle tanıtılmış, planlama sonuçları ve karşılaştırmalar yine şekiller yardımıyla açıklanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Mobil haberleşme; standartlaşma çalışmaları; çekirdek şebeke; radyo şebekesi; modeller; üçüncü nesil (3g) şebekeler için planlama temelleri ve türkiye’de bir bölge için planlama uygulaması