Mıkrodenetleyicili harmonik analizör - Açar, Tankut (My University, 2007)
Günümüzde hayatımızın her anında, tüm endüstriyel faaliyetlerde kullanmakta olduğumuzelektrik enerjisi doğal bir ihtiyaç durumundadır. Elektrik enerjisine olan talebin artışıylabirlikte yüklerin türleri ve devre topolojilerinde de değişiklikler meydana gelmiştir.Evlerimizde kullandığımız bazı ev eşyalarında ve endüstriyel birçok sistemde bulunan lineerolmayan yükler, şebeke gerilimi ve diğer işaretler üzerinde, temel bileşen dışındaharmonikleri ve bunların oluşturduğu sorunları da ortaya çıkardı. Bu nedenle birçok ülkeharmonik standartlarını belirlemiştir. Bu durum harmonik ölçmelerini gerekli kılmıştır.Ölçümler sonucu alınan değerler harmoniklerin etkinliklerini ortadan kaldıracak sistemlerintasarlanmasını sağladı.Bu tezde, şehir şebekesi üzerinde ya da her hangi bir gerilim işareti üzerinde bulunanharmonikleri ölçen mikrodenetleyicili ve bilgisayar ara yüzü bulunan bir sistem tasarlanmıştır.Birinci bölümde, harmonik kavramına ilişkin bir giriş yapılmış ve harmonik oluşturankaynaklardan kısaca bahsedilmiştir. İkinci bölümde, bazı harmonik analizörler teknik vefiziksel özellikleriyle karşılaştırılmış ve ayrıca yapılmış bir akademik çalışma hakkında bilgiverilmiştir. Üçüncü bölümde, harmonik analizinden bahsedilmiş ve Fourier dönüşümü çokkapsamlı bir şekilde örneklerle pekiştirilerek anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, bu tezinkonusu olan mikrodenetleyicili harmonik analizör sisteminin donanımsal ve yazılımsalgerçeklenmesi detaylı bir şekilde verilmiştir. Beşinci bölümde, mikrodenetleyicili harmonikanalizör sisteminin farklı girişler altında performansı sayısal sonuçlar verilerek ortaya konmuşve performans değerlendirmesi yapılmıştır. Altıncı ve son bölümde ise sonuçlara ve gelecekteyapılması muhtemel iyileştirme çalışmalarına yer verilmiştir.Anahtar Kelimeler : Harmonik analiz, Hızlı Fourier Dönüşümü (HFD), 8051mikrodenetleyici
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: HARMONİK TEORİSİ TEMELLERİ; LİNEER YÜKLER; TOPLAM HARMONİK DİSTORSİYON ÖLÇÜMÜ