Suriye iç savaşı ve Suriyeli Hristiyanlar - Mergen, Yakup (My University, 2019)
Suriye İç Savaşında Hristiyan nüfusun edindiği tecrübeler nelerdir? İç savaş sürecinde, nasıl pozisyon almışlardır? Bu çalışmada, Suriye İç Savaşının Suriye'de yaşayan Hristiyan vatandaşları nasıl etkilediği incelenmiştir. Araştırmanın temel konusu, iç savaş sürecinde yerinden edilen Suriyeli Hristiyanların hem ülke içerisinde hem de mülteci olarak sığınmak için yaptıkları tercihler ve bu tercihlerin sebepleri üzerinedir. Yapılan araştırmaya göre, ülke içerisinde yerinden edilen Hristiyan vatandaşların çatışmanın yoğunluğuna, sahip oldukları etnik-dini kimliğe ve siyasi tercihlere göre ülke içerisinde hareket ettikleri görülmüştür. Çalışmada, Suriyeli Hristiyanların komşu ülkelerde kurulan mülteci kamplarına başvurmaktan imtina ettikleri de anlaşılmaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden biri mülteci kamplarında Sünnilerin çoğunlukta olmasıdır. Hristiyanlar çoğunlukla; akrabalık bağları, mensubu olunan cemaatler ve mültecilere sunulan imkânlardan dolayı ABD, Avusturalya, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerine iltica etmeye çalışmışlardır. Ayrıca çalışmada, Suriye'de kalan Hristiyanlar içerisinde önemli bir kısım Esad'ı desteklerken, azınlık kesimin ise muhalifleri desteklediği anlaşılmaktadır. Muhaliflerin radikalleşmesi ve Esad'ın düşmesi durumunda yaşanacak belirsizlik ve kaos ortamı, Hristiyanların Esad'ı desteklemesinde önemli bir etken olmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Suriye iç savaşı; Suriyeli Hristiyanlar; Suriye'nin etnik-dinsel yapısı; Suriyeli Hristiyanların göç hareketleri