Kömür yanmasının matematiksek modellenmesi - Yetim, Gökhan (My University, 2001)
Batı standartlarına bile zorla giren Türk linyitlerinin, ısıl değeri düşük, uçucu madde içeriği ve kirletici özellikleri ise yüksektir. Düşük kaliteli linyitler için en uygun yakma sistemi akışkan yatakta yakma sistemleridir. Akışkan yatak sistemlerinde yatağa ilave edilecek reaktif maddeler (kireçtaşı, dolamit) ile yanmış gazlar içindeki SO2 derişimi düşürülebilmektedir. Akışkan yatak sistemlerinin performansının belirlenmesinde char ve uçucuların yanmasının her birinin etkisinin kütle ve enerji dengesine yansıtılması gereklidir. Düşük kaliteli linyitlerin toplam enerjisinin %50'ye yakınını ucuçu maddelerden kaynaklanır. Uçucu madde yanması hem aktif yatakta hem de serbest bölgede gerçekleşebilir ve bu böylece ısı değiştirici yüzeylerin yerleşim yerini etkiler. Bu çalışmada uçucu madde çıkışı ve kinetik halde yanmasını içeren bir matematiksel model oluşturulmuş ve toplam uçucu maddenin yatak içinde çıkışının logoritmik bir fonksiyonla ifade edilebileceği görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Akışkan yatak ve akışkan yatakta yanma; Akışkan yatağın modellenmesi