Bilgisayar destekli iletişim ve öğrenim amaçlı mimari tasarım stüdyosunda yeni etkileşim olanakları - Saryar, Altuğ (My University, 2001)
İletişim teknolojileri kökten değişimlere neden olmazdan önce, bilgi paylaşımı amaçlı iletişim, insanların yüz yüze etkileşim sağlayabilecekleri yer ve zaman dilimini paylaşmaları ile olanaklıdır. Süreç içinde insanoğlu, bu ilk durumun yarattığı sınırları aşabilmek dürtüsünden hareketle, bilgi paylaşımını zaman ve mekan içinde yayacak alternatif iletişim ortamları ve araçları geliştirmiştir. Günümüz bilişim teknolojileri, sözü edilen gelişim sürecinin bugüne yansımasıdır. Sayısal iletişim ağlan varlığında bilgi teknolojileri, yüksek sığalı üretim ve iletişim kaynakları sunmaktadır. Sayısal ortam ve araçlar ile üretilen ve saklanan bilgi, sayısal iletişim ağlarının ulaştığı bilgisayar kullanıcılarca paylaşılabilrnektedir. Bilgisayar destekli iletişim kaynaklarının yaygınlaşması ile birey ve organizasyonların üretim süreçlerinde işbirliğinde bulunma olanakları artmış ve bu olanakları araştırmaya yönelik Bilgisayar Destekli Ortak Çalışma alam gelişmiştir. Bilgisayar Destekli Ortak Çalışma farklı üretim alanlarında olduğu gibi, günümüzde profesyonel mimarlık ve mimarlık öğrenimi süreçlerinde de yansımalarım bulmaktadır. Bu araştırmada, gelişen bilgisayar destekli iletişim kaynaklarının genel olarak üretim ve öğrenim alanlarında, daha detayda profesyonel mimarlık üretimi ve mimarlık öğrenimi süreçlerinde sağladığı ortak çalışma olanaklarının incelenmesi amaçlanmıştır. 2000-2001 yılında, AFS-Saraybosna, YTÜ-Istanbul, MIT-Boston Üniversiteleri Mimarlık Fakülteleri' nce ortaklaşa gerçekleştirilen 'Saraybosna Kentsel Analiz' ve 'Saraybosna Kentsel Tasarım' konulu uzaktan erişimli ortak tasarım projesi örneği ile kuramsal metin deneyimsel bir sürecin incelenmesi ile zenginleştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Bilgisayar destekli ortak çalışma; Tasarımda bilgisayar destekli işbirliği; Bilgisayar destekli iletişim; Sanal tasarım stüdyosu