Mesogenik bakır(II) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu - Yaşa, Öznur (My University, 2005)
Metal içeren sıvı kristaller 100 yıldır biliniyordu fakat 1986 yılından sonra bu konuda önemli araştırmalar yapılmıştır. 1994 yılının ilk yarısında literatürlerde metallomesogenler tanımlanmış ve daha sonra konuya yoğun ilgi nedeniyle metallomesogen makalelerinde önemli bir artış olmuştur. Metallomesogenler hem organik sıvı kristal bileşiğinin özelliklerini hem de metal iyonunun varlığında oluşan özellikleri kombine etmişlerdir. Bu bileşikler ilginç manyetik, elektrik, optikal ve elektro-optikal özellikler gösterir. İlk yıllarda, klasik kalamitik nematik ve smektik mesofazlar gösteren metal içeren termotropik sıvı kristaller ile çalışılmıştır. Daha sonraki yıllarda molekülün geometrisine göre sınıflandırma yapılmış ve birçok bileşiğin diskotik mesofaz gösterdiği bulunmuştur. Son çalışmalar ise mesofazm diskotik ve kalamitik olarak sınırlanamayacağını, ikisi arası durumlarında mümkün olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada, kiral imin ligandlarınm alkil çevresi farklandırılarak, yeni mesogenik bileşikler elde edilmiş ve farklı alkil zincirli kiral imin bileşiklerinin bakır kompleksleri oluşturulmuştur. Yapıları spektroskopik yöntemlerle aydınlatılan bileşiklerin sıvı kristal özellikleri optik polarizasyon mikroskobu ve termal analiz yöntemi ile incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Sıvı kristaller; Metallomesogenler; Schiff bazları; Kiral iminler; Bakır (II) kompleksleri