Antioch yöntemiyle hazırlanan alçı kalıp ve dereceli hassas döküm kalıplarında segregasyon oluşumunun incelenmesi - Altıparmak, Öner Onur (My University, 2007)
Sızma ve segregasyon, dökülebilir refrakterler ve kalıpların üretiminde meydana gelen iki önemli problemdir. Bunların varlığı, dökülebilir refrakterler ve kalıpların mekanik ve termal özelliklerinin değişmesine sebebiyet verir. Sızma ve segregasyon(Çökelme) partikül boyutu ve dağılımı parametrelerinin kontrolü ve sızmayı önleyici katkıların ilavesiyle azaltılabilmektedir. Bu çalışmada kalıplardaki sızma ve katkıların etkisi incelenmiştir. Elde edilen veriler referans numuneleri ile karşılaştırılarak çalışmalara yön verilmiştir. Sertlik değerleri ile çökelme arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Her bir numune için elde edilen sonuçlar grafikler haline getirilerek partikül boyutu ve katkıların etkileri ortaya çıkarılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Alçı kalıba döküm yöntemi; Dereceli hassas döküm kalıp malzemeleri