AB sürecinde SIM direktifi bağlamında Türkiye'de mimarlık meslek uygulamaları - Akbulut, Çiğdem (My University, 2009)
Küresellesme sürecinde Avrupa Birliği, birçok hizmet alanında, ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını amaçlayan bir yaklasım içindedir. Bunun için yapılan çalısmalardan biri de Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından hazırlanan SIM Direktifi'dir. SIM Direktifi, AB sınırları dâhilinde, hizmetlerin serbest bir sekilde dolasabilmesini sağlamayı hedeflemektedir.Bu çalısma kapsamında, hizmetlerin serbest dolasımı ile ilgili, Avrupa Birliği'nin mesleğin uygulanması konusunda yaptığı çalısmalar incelenmis olup, bunlardan özellikle SIM Direktifi ve Direktif'in Türkiye'deki mimarlık meslek uygulamaları üzerindeki olası etkileri ele alınmıstır. AB süreci ve bu süreçte mimarlık meslek alanı üzerinde doğrudan veya dolaylı olarak etkili olabilecek düzenlemelerin incelenmesini sağlamak ve konuyla ilgili yapılan uluslararası müzakereler esnasında, mimarlığın kendine özgü özelliklerinin ve çıkarlarının göz önünde bulundurulmasını önemini vurgulamak amacıyla yapılan bu çalısmanın ilk bölümünde, SIM Direktifi'nin oluşum asamaları incelenmis, sonrasında ise Direktif'in ortaya koyduğu gerekler ana hatlarıyla tanımlanmıstır. İkinci bölümde ise, bu gereklerin olası etkileri ile ilgili, ulusal ve uluslar arası ölçekte yapılmış olan çalışmalar örneklenmiştir. Genel geçer bir takım kurallar ve düzenlemeler ortaya koyan Direktif'in, farklı meslek dallarının kendilerine özgü niteliklerinin çesitliliği ve bu mesleklere ait ulusal sektörlerin farklı özellikler göstermesi nedeniyle, malların, kisilerin ve sermayenin serbest dolasımına göre daha zorlu bir yol izlediği göz önünde bulundurulmalıdır. SIM Direktifi'nin olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilmek için, yabancı meslektaşların ülkemizde mesleklerini icra etmelerinde, ulusal mevzuatla barısıklığı, yerel kosullara uyumu,tarihi ve kültürel miras ile kentsel ve kırsal çevreye karsı tutumu denetim altında olmalı, bu denetimde "meslek odasının" yetki ve sorumluluğu açıkça ortaya konmalıdır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: SIM Direktifi; Avrupa Birliği; Lizbon Stratejisi