Yapı üretimi kapsamında proje yönetimi ve proje yönetiminde bilgisayar kullanımı - Öztürkçü, Fatma (My University, 1996)
Günümüzde yapı sektörünün hızla gelişmesi, iş gücünün yoğun kullanılması, çeşitli sektörlerle doğrudan bağlı olması, inşaat ölçeğinin büyümesi ve kaynakların artması gibi çeşitli nedenlerden dolayı proje yönetimi önem kazanmıştır. Proje, belli bir amacı ve ürünü olan maliyet, zaman ve verimlilikle ölçülüp sınıflandınlabilen bir kavramdır. Proje yönetimi ise, bir projenin amaçlarını gerçekleştirebilmek için bir araya getirdiği maddi ve beşeri kaynakların faaliyetlerini planlama, örgütleme, yürütme,düzenleştirme ve denetleme fonksiyonları topluluğudur. Proje yönetimi genel yönetim sürecinin temel unsurlarını içermekle birlikte, olağan işletme faaliyetlerinin yönetilmesinden çok farklıdır. Genel organizasyon biçimlerini ve farklı planlama ve kontrol yönetimlerini gerektirir. Büyük proje çalışmalarında, insan yönetimi, finansal yönetim, kaynakların planlanması ve kontrolü gibi alanlarda sorunlar yoğunlaşmaktadır. Proje kontrolünün konusu ise, proje ilerlerken ortaya çıkacak aksaklıkları kestirmek mümkün olmamaktadır. Böyle olunca projeyi hedeflenen doğrultuda götürmek ve hedeflenene ulaşmak proje kontrolünün konusudur. Proje kontrolününün ilk adımı planlamadır. Planlama kontrol ile birlikte geri dönüşümlü olması gereken kavramlardır. Kontrol kaynakların verimli kullanımını sağlamak ve problemleri düzeltmektir. Proje sistematik olarak izlenir ise, zamanında etkili bir kontrol karan verilebilir. Bilgiyi toplama ve rapor etme bu sistematiğin en önemli unsurlarındandır. Bunlar günlük, haftalık, aylık raporlar şeklinde olabilir. Proje yönetim enformasyon sistemleri, proje verilerinin toplanması iş paketlerine uygulanması ve projeyi planlanan hedefe paralel olarak yönlendirilmesinde projenin her aşamasında kullanılması gereken bir sistemdir. Proje yönetim enformasyon sistemleri (PMIS) her türlü bilginin toplanması, organize edilmesi, depolanması gibi çok çeşitli sistemler olarak ihtiyaca cevap verir. Bunlar için geliştirilmiş bir çok bilgisayar yazılım programlan (Software) vardır. Özellikle orta ve büyük ölçekli projelerde bilgisayar kullanımı gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. Proje yönetim yazılımlan çeşitli raporlar almaktadır. Uygun donanımlarla uygun yazılımlar seçildiğinde istenilen maliyet, süre ve kalite sağlanabilir. Küçük ve orta ölçekli projeler için geliştirilmiş, Time line, Microsoft Project, Super Project, Suretrak v.b. yazılımlar vardır. Büyük Ölçekli projeler için Primavera, Artemis, Project/2 gibi yazılımlar uygundur. Türkiye'de en çok Microsoft Project, Suretrak ve Primavera kullanılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Proje yönetimi; Proje denetimi; Proje yönetiminde bilgisayar kullanımı