Türk küçük ve orta boy işletmelerinin Avrupa Birliği`ne entegrasyon sorunları - Erhan, Gülsevim (My University, 1996)
Küçük ve orta ölçekli İşletmelerin önemi konusu her zaman, özellikle de gelişme çabası içinde olan ülkelerin gündeminde yer almaktadır. Günümüzde yaşanan ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle işletmeler değişik boyutlar kazanmakta, küçük ve orta boy işletmeler de esnek yapıları, ekonomik koşullara uyumda oldukça başarılı sonuçlar elde etmeleri ve hızla değişen dinamik rekabet ortamlarına rahatça girebilmeleri nedeniyle giderek daha fazla önem kazanmaktadırlar. 1 Ocak 1996 tarihinden itibaren AB ile gümrük birliğine giren ülkemizde de dikkatler KOBÎ'lere çevrilmiştir. Bu açıdan Türkiyede son derece güncel bir konu olarak karşımıza çıkan Türk KOBİ'lerinin AB'ne entegrasyonu ve karşılaşabilecekleri sorunlar çalışmanın temel amacım oluşturmuştur.Bu bağlamda küçük ve orta ölçekli işletme olgusu, Türkiye'de ve AB 'inde küçük ve orta ölçekli işletmeler bu işletmelere yönelik olarak yapılan çalışmalar, AB'nin bu işletmelere yönelik çalışma ve politikalarının Türkiye'de bu alanda yapılabilecek çalışmalara ışık tutması düşünülerek incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde küçük ve orta ölçekli işletmeler olgusu geniş bir açıyla incelenmeye çalışılmıştır.Bu bölümde KOBİ'lerin tanımlanma kriterleri, dünyadaki KOBİ tanımları, faaliyetlerine göre sınıflandırılmaları, KOBÎ'lerin üstün ve zayıf yönleri ele alınmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde AB'nde KOBİ'lerin yeri ve önemi, AB'ndeki KOBİ tanımlamaları ve AB'nin KOBÎ'lere yönelik politikaları incelenmeye çalışılmış, bunun yanında AB Ticaret ve Sanayi Odalarının KOBÎ'lere yönelik olarak gerçekleştirdikleri yeni işletmeleri bilgilendirme, harekete geçirme, danışma ve işbirliği organizasyonları sağlama, eleman yetiştirme ve enformasyon, finansman sağlama gibi hizmetler incelenmiş, ardından vuAB'nin KOBÎ'lere yönelik olarak yaptığı girişimciliği teşvik etme, yem girişimleri teşvik etme, yeni girişimler ve eski kuruluşların geliştirilmesi, bilgi dağıtımının yoğunlaştırması, çalışmalarının ve son olarak ta AB komisyonunun KOBÎ'lere destek amacıyla gerçekleştirdiği uygun çevrenin yaratılması, KOBÎ'lerin kurulması ve gelişimlerin sağlayan çalışmalara yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Türkiye'de KOBÎ'lerin gelişim süreçleri, önemleri, Türkiye'de değişik kuruluşların KOBÎ tanımları ve KOBÎ'lere yönelik olarak gerçekleştirdiği çalışmalar ve Türkiye AB ilişkilerinin tarihi ile AB 'ye üye olmaya yönelik olarak yapılan çalışmalara değinilmiştir. Dördüncü bölümde ise Gümrük Birliği sürecinde Türk KOBİ'lerinin sorunları malzeme ve ham madde temini, personel eğitimi, teknik idari danışmanlık ve rehberlik hizmetleri, finansal ve pazarlama sorunları, üretim, teknoloji, kalite kontrol ve standardizasyon, sosyal güvenlik, uzmanlaşma ve bürokrasi olarak ele alınmış ve bu sorunların bir çoğunun çözümü amacıyla AB'nde yapılan çalışmalarda incelenmeye çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996
Keywords: Türk küçük ve orta boy işletmelere genel yaklaşım; Türkiyede küçük ve orta boy işletmeler ve türkiye-avrupa birliği ilişkileri