Havuzlu çıkarma gemisi (LPD) dizaynı - Zülam, Esengül (My University, 2009)
Denizdeki gemilere lojistik destek sağlama fikrine ilk olarak Amerikalılar ihtiyaç duymuş ve 1888 yılında lojistik ile ilgilenmeye başlamışlardır. Zamanla daha uzaklara sefer yapabilme isteği gelişmiş ve gemilere denizde yakıt transferi başta olmak üzere lojistik destek verilmesi hedeflenmiştir. Lojistik savaş gemilerinin önemi anlaşıldığından beri geleceğin savaş gemilerinin tasarımı, itici gücü ve dayanınıklığına ait konulara ilişkin araştırmalar önem kazanmış ve hala önemini korumaya devam etmektedir. Söz konusu araştırmalar hangi teknolojinin uygulanacağı ve yeni eğilimlere karşı bir sonraki modellerin geliştirilmesi ile ilgili tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Günümüzde askeri gemi dizaynında her ülke kendi yerli dizaynını yapma eğilimi göstermektedir ve Türkiye de bu ülkelerden biridir. Son yıllarda donanmasını güçlendirme çalışmalarını yürütmekte ve donanmaya yeni soluklar katmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda bu tez çalışmasında bu projelerden biri doğrultusunda havuzlu çıkarma gemisi (LPD) tanıtılmaya çalışılmış ve ana boyutları belirlenerek maxsurf programında modellemesi yapılmıştır. Ağırlık grupları belirlenmiş ve gerekli olan stabilite hesapları yapılmıştır. Son bölümde bu gemiler için önemli olan konsept dizaynı da yapılarak araç güvertesi, havuz ve helikopter güvertesine ait özellikleri ayrıntılarıyla (araç yerleşimi, yaşam alanlarının yerleşiminin nasıl yapıldığı) açıklanmaya çalışılmıştır. Eklerde Autocad programı kullanılarak hazırlanmış genel yerleşim planı, yine Autocad programı kullanılarak hazırlanmış endaze planı, Rhinoceros programı kullanılarak hazırlanmış üç boyutlu resimler sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Havuzlu çıkarma gemisi; LPD; Savaş gemisi