Almanya’da üçüncü kuşak Türkiye kökenli göçmenlerin oy davranışında etnisite ve mezhep etkisi - Özdoğru, Serap Çağlar (My University, 2019)
Günümüz çoğulcu demokrasilerinde, göçmenlerin ev sahibi ülkelerin sosyo-politik alanlarına katkı ve katılımları giderek önem kazanmaktadır. Bununla birlikte ulus ötesi alana giren anavatan siyasetine dair göçmen yönelimleri, yalnızca lobicilik ya da kaynak ülke siyasalarıyla şekillenen diaspora katılım faaliyetleri açısından değil, ulus ötesi göçmen oy verme eğilimlerinin değerlendirilmesi ve anlaşılması bakımından da önemlidir. Göçmen siyasal katılım süreçlerinin ve seçmen davranışlarının ulus aşırı oy kullanma perspektifinden ele alınarak değerlendirilmesi ve çözümlenmesi çok sayıda farklı norm ve pratiklerden etkilenmesi sebebiyle karmaşık proseslerden oluşmaktadır. Sadece seçim sandığına oy atma olarak değerlendirildiğinde dahi, anavatan ve yeni ülke arasındaki sosyo-politik konstrüktif farklılıklar, göçmen oylama tutumunu etkileyebilecek faktörlerin yarattığı çok boyutlu süreçler, ilaveten çoklu tali aktörlerin etkin ya da durağan yapıları ulus aşırı oy verme eyleminin çok boyutlu bir yöntemle ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada Almanya nüfusunun yaklaşık yüzde üçünü teşkil eden ve en büyük yabancı grubu oluşturan Türkiye kökenli göçmenlerin hem Almaya hem de Türkiye’ yönelik siyasal katılım algı ve düzeyleri ile oy davranışları ele alınmaktadır. Almanya’daki Türkiye kökenli göçmen grup farklı etnik ve mezhepsel kimliklerden oluşmaktadır. Buna rağmen çoğu zaman etnisite ve inanç konusunda homojen bir grupmuş gibi değerlendirilmektedirler. Bu doğrultuda Almanya’daki Türkiye kökenli göçmen grup iki etnik, iki mezhepsel değişkenler gözetilerek değerlendirilmiş, Türk Sünni, Türk Alevi, Kürt Alevi ve Kürt Sünni olarak dört farklı grup olarak ele alınmıştır. Oy verme davranışına yönelik var olan literatür, bu dört değişken uyarınca derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak ele alınmış, göçmenlik fenomeni ile birleşen etnik ve mezhepsel farklılığın göçmenlerin kaynak ülke ve ev sahibi ülke siyasal katılımına ve oylama yönelimlerine dair etkileri anlaşılmaya ve analiz edilmeye çalışılmıştır. İlaveten çalışmada cevabı aranan sorunsallardan biriside; iki ülke nezdinde gerçekleşen oy verme eylemindeki davranışsal ve siyasal tutarlılığın olup olmadığıdır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Ulus-aşırı oy verme; Göçmenlerin siyasal katılımı; Sosyal bölünme; Parti kimliği