Türkiye'de çevre dostu jeotermal enerjiden ısıtmada yararlanmanın avantajları ve uygulama örnekleri - Öz, Şevket Emre (My University, 1999)
Günümüzde önemli yeri olan, hidrolik ve fosil yakıtlardan karşılanan enerjinin tükenmesi insanoğlunu alternatif enerji kaynaklarına yöneltmektedir. Yenilenebilir ve çevre dostu olan jeotermal enerji, yurdumuzda 1961 yılından itibaren ısıtmaya yönelik olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bir ülkenin topraklarında çıkan enerjiyi en iyi şekilde değerlendirmesi enerjide bağımsızlığı sağlayan ve Ülke ekonomisinin gelişmesini birinci derecede etkileyen faktördür. Jeotermal enerji merkezi sistem olarak konutların ısıtılması yanı sıra bir çok sanayi sektöründe de kullanılmaktadır. Günümüz imkanları ve yapılan çalışmalardan kazanılan deneyimler sonucu jeotermal enerji yüksek verimle kullanılabilmekte ve bu enerjinin çevreye olan zararlı etkileri tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Bu çalışmada jeotermal enerji ile bölgesel ısıtma sistemlerinden 7800 konut kapasiteli, dünyadaki en yeni teknoloji uygulamasına sahip İzmir-Balçova örneği ele alınmıştır. Jeotermal merkezi ısıtma sistemlerinin gerek yatırım gerekse işletme maliyetlerinin en aza indirilmesi, sistemdeki cihaz ve malzemelerin kullanım sürelerinin mümkün olduğunca arttırılması ve sistemin toplam veriminin maksimum değere çıkarılması için yapılması gereken çalışmalardan bahsedilmiştir. Yurdumuz topraklarında kullanılmayı bekleyen yüzlerce jeotermal kaynak en kısa zamanda yeryüzüne çıkarılıp ülkemizin enerji konusunda diğer ülkelere olan bağımlılığı önemli ölçüde azaltılmalıdır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Jeotermal enerji; Türkiye’de mevcut jeotermal durum