Bütünleştirilmiş proje yönteminde birlikte çalışma teknolojileri - Uysal, İbrahim Serkan (My University, 2011)
Hızın, sürekli değişimin ve belirsizliğin hâkim olduğu günümüz ekonomisinde yapı işlevlerinin giderek karmaşıklaşması çok disiplinli alanların ortaya çıkmasına yol açmıştır. Çok disiplinli takım çalışmalarının inşaat endüstrisindeki yansıması, sürece dâhil olan paydaş sayısında bir artışa ve her birinin kendi alanlarıyla ilgili azami verimlilik sağlama çabalarıyla sonuçlanmıştır. Böylelikle yapı üretim süreçlerinin yalın inşaat gibi yenilikçi yaklaşımların teknik ve araçlarına göre iyileştirilmesi elzem hale gelmiştir.Bu ihtiyaçtan hareketle ortaya çıkmış bir proje teslim yöntemi olan bütünleştirilmiş proje teslimi (BPT), getirdiği yeni tutum ile eski alışkanlıkları sorgulatmaktadır. Birlikte çalışma vurgusunun yapıldığı bu yöntemin iş süreçleri yapı bilgisi modelleme (YBM) araçları üzerinden tanımlanmaktadır.Bu araştırma ile BPT'nin birlikte çalışma süreçleri, elektronik belge yönetimi perspektifinden incelenmiş, tavsiye edilen YBM iş akışlarıyla kıyaslanmıştır. Bu bağlamda YBM'nin sunduğu merkezileştirilmiş birlikte çalışma modeli, BPT süreçlerine uyum çerçevesinde sorgulanmıştır. Yazılım geliştirme alanında kullanılan revizyon denetim sistemlerinin iş akışı modelleriyle aralarında kilit bağıntılar kurularak birtakım tespitler yapılmış ve ardından bu yöntem ve araçların geleceğine dair birtakım öngörüler ve öneriler sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Bütünleştirilmiş proje teslimi; Yapı bilgi modelleri