Bakır iyonlarının Ponceau 4R kaplanmış XAD-16 reçinesi üzerinde zenginleştirilmesi - Akıncı, Nilüfer (My University, 2004)
Ponceau 4R ile kaplanmış Amberlit XAD-16 reçinesi üzerinde bakır iyonlarının önzenginleştirilmesi incelendi. Reçine, Ponceau 4R'nin sulu çözeltisiyle muamele edilerek kaplandı. Kaplama için en uygun koşulların saptanmasında kesikli ve kesiksiz teknikler, sorbent türü, pH ve kesikli teknik için karıştırma gibi parametreler incelendi. En yüksek adsorpsiyon pH=2'de elde edildi. Bu pH' da XAD-16 reçinesi üzerinde kesikli ve kesiksiz tekniklerle aynı miktarda Ponceau 4R adsorplandı. Kesikli teknik için, optimum karıştırma süresi 2 saat olarak saptandı. Bakır iyonlarının Ponceau 4R kaplanmış XAD-16 üzerinde önzenginleştirilmesi için optimum koşullar incelendi. Bu denemelerde eluentteki bakır konsantrasyonu atomik absorpsiyon spektrofotometrisi ile tayin edildi. pH etkisi 2,0 - 7,5 aralığında araştırıldı ve maksimum' a pH=7,5'da ulaşıldı. Kaplanmış reçineden bakır iyonlarının desorpsiyonunda maksimum geri kazanım (%98) eluent olarak 15 mL asetonda hazırlanmış İM HNO3 çözeltisi kullanıldığında elde edildi. 0,5 g reçine kullanılarak, en fazla 125 ug bakır ve 500 mL sulu çözeltide zenginleştirme faktörü 50 olarak hesaplandı. Geliştirilen zenginleştirme yöntemi, 0,04 ppm bakır katılmış musluk suyunun AAS ile analizine uygulandı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Ponceau 4R; Bakır; Önzenginleştirme; AAS