Kömür gaz kombine çevrim santrallarının teknik ve ekonomik etüdü - Dursun, Şahin (My University, 1996)
Enerji santrallarının verimliliği toplam yatırım maliyetine, işletme masrafına, ürettiği elektriğin birim fiyatına, santrallin çevre ile İlişkisine ve bunların biribirleri arasındaki ilişkiye bağlıdır. Bu unsurlar göz önüne alındığında, mevcut elektrik santral sistemleri içinde son yıllarda geliştirilmiş olan Kömür Gaz Kombine Çevrim santralları bu unsurlarda optimum dengeyi sağladığı görülmüştür. Yapılan çalışmada ilk olarak, Kömür Gaz Kombine Çevrim Santrallarının en önemli ünitesi olan gazlaştırma aşamaları ve teknolojileri incelenmiştir. Sonra gaz temizleme sistemleri, gaz türbini ünitesi, buhar türbini ünitesi, yardımcı üniteler ve santral ekonomisi incelenmiştir. Son olarak Türkiye ' deki linyit ve taşkömürlerinin gazlaştırılabilirliliği araştırılmıştır. Çalışma sonucunda Kömür Gaz Kombine Çevrim santrallarının diğer konvansiyonel santrallerle karşılaştırıldığı zaman yaklaşık % 46 gibi bir verime en iyi çevresel performans ile ulaştığı görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Kömür gazlaştırma; Kömür gaz kombine çevrim santralları; Sıcak gaz temizleme