Asenkron makinanın doğrudan moment kontrolünde inverter anahtarlama frekansının incelenmesi - Özcivan, Ahmet Nuri (My University, 2004)
1980'li yıllarda ortaya çıkan Doğrudan Moment Kontrolü (DTC) günümüze kadar asenkron makinalar üzerinde birçok çalışmada incelenmiş, geçici ve sürekli hal cevaplan iyileştirilmeye çalışılmışta. DTC, hızk moment cevabı, makine parametrelerine dayanıklılığı ve kolay uygulanabilirliği ile diğer vektör kontrollü yöntemlerden ayrılır. Yöntemin uygulamasında stator aksının bulunduğu bölge, akı ve moment hatasının tespiti yeterlidir. Bölge, moment halası, akı hatası değerlerine göre uygulanması gereken gerilim vektörü DTC tablosu »kullanılarak seçilir. Stator akısı ve moment cevabı seçilen gerilim vektörüne göre şekillenir ve böylece kontrol sağlanır. Moment ve akı hataları histeresis karşüaştincılarda değerlendirilir. Kullanılan histeresis bandlann geniş veya dar olması anahtarlama frekansım etkiler. Histeresis bandlarda taşma veya inverterde aşın anahtarlamayı engellemek için anahtarlama frekansının sabitlenmesi veya düşürülmesi istenir. Anahtarlama frekansının sabitlenmesi veya düşürülmesi için birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerin uygulanabilmeleri için.temel asenkron motor eşitlikleri, seçilen gerilim vektörüne karşılık gelen moment cevaplan ve ortalama ve anlık anahtarlama frekansı bilinmelidir. Kullanılan eşitlikler yardımı ile asenkron motorun DTC ile kontrolünde anahtarlama frekansı etkisi incelenebilir ve geliştirilebilir. Başta asenkron motorların temel eşitlikleri elde edilmiş, daha sonra iki fazda çalışma yapabilmek için uzay vektör kavramı ve alan yönlendirme metodlan üzerinde durulmuştur. Doğrudan moment kontrolünün genel prensipleri ve uygulama şekillerinin açıklanmasından sonra anahtarlama frekansının incelenmesi için gerekli eşitlikler elde edilmiştir. Doğrudan moment kontrolünün geleneksel yapısı MATLAB yazılımı ile oluşturulmuş, PI kontrolörlerle desteklenerek çıkış cevaplarında elde edilen gelişme gösterilmiştir. Anahtarlama frekansı eşitlikleri incelenerek bunlara ait kontrol blok diyaframları verilmiş, bunlara ait çıkış sonuçlan elde edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Asenkron motorlar; asenkron motorlarda hız kontrol yöntemleri; asenkron motorlarda doğrudan moment kontrolünün gerçekleştirilmesi