Çok katlı çelik yapıların deprem analizi - Kancan, Metin (My University, 2003)
Bu çalışmada çok katlı çelik yapıların deprem durumunda dinamik tepkileri incelenmektedir. Aym kat planlarına sahip üç boyutlu sekiz sistem ele alınmıştır. Bu sistemlerin her birinde farklı düşey kuşaklama elemanları kullanılmıştır. Sistemlerde üç boyutlu dinamik analiz yapılmıştır. Sekiz sistem kendi aralarında Dışmerkez Kuşaklanmış Çerçeve ( DKÇ ) ve Merkezi Kuşaklanmış Çerçeve ( MKÇ ) sistemler olarak iki grup altında incelenmişlerdir. Deprem kuvveti etkisinde taşıyıcı sistemlerin seçimine etki eden faktörler ele alınmış ve çok katlı çelik yapılardaki döşeme sistemleri, kirişler, kolonlar, birleşimler, yangından korunma, rüzgar yükü, deprem hareketi konulan incelenmiştir. Sistemlerin çözümünde SAP2000 yapı analizi programı, dinamik yöntem olarak spektral analiz ( mod birleştirme yöntemi ) kullanılmıştır. Dinamik analizde beş modun dikkate alınması yeterli katılımı sağlamıştır. Örneklerin lineer-elastik koşullarda ve aym azalım ilişkileri varsayımı altında dinamik tepkileri ( taban kesme kuvvetleri ) karşılaştırılmış, dışmerkez kuşaklamanın daha düşük tepki verdiği görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Deprem haraketi; Çok katlı çelik yapılar; Dinamik analiz; Kuşaklı çerçeveli çelik sistemler; Deprem etkileri; Merkezi kuşaklı sistemler; Dışmerkez kuşaklı sistemler