Plastiklerin ultrasonik kaynağı - Erkul, Murat (My University, 2001)
Plastik malzemelerin karakteristik özellikleri ve imalat mantıklanndaki avantajlar dolayısıyla insan hayatında ihtiyaçlarının karşılanmasında her geçen gün daha çok noktada kullanılmaya başlanması ile birlikte plastik hammaddelerin mamul ve yan mamule çevrilmesine yönelik faaliyetler içerinde farklı ve aym cinsteki plastiklerin birleştirilmesi de önem kazanmakta ve ilgili teknolojiler her geçen gün artan hızla çeşit ve özellikleri bakımından gelişmektedir. Bu birleştirme yöntemlerinden biri olan ultrasonik kaynak uygulaması kendine has özellikleri ve dizayn konusunda kullanıcılara sağladıkları avantajlar ve seri imalatın yanı sıra özel uygulamalara da imkan tanıması ile birleştirme yöntemleri içerisinde önemli bir değere sahiptir. Bu çalışmanın birinci bölümünde plastik malzemeler genel özellikleri itibari ile anlatılmış ve çeşitli özelliklerine değinilmiştir. İkinci bölümünde plastiklerin birleştirilmesine yönelik çeşitli uygulamalar için genel bilgiler verilmiş olup üçüncü bölümde esas çalışmanın konusu olan ultrasonik kaynak uygulaması için genel bilgiler, 4. ve 5. Bölümlerde ultrasonik kaynak makinasının esas ekipmanları ve konstrüksiyonu incelenmiş bölüm 6 ve 7'de ise ultrasonik kaynak prosesi ile bu prosesin en önemli parçası olan sonotrodlann konstrüksiyonu üzerine bilgiler derlenmiştir. Bölüm 8, 9, 10 ve 11 'de ultrasonik kaynak prosesinin parametreleri,kaynak performansı ile ultrasonik kaynakla birleştirme uygulamalarında dizayn esas olarak ele alınmıştır. Bölüm 12'de deneysel çalışma başlığı altında kaynak zamanının ultrasonik kaynak kalitesi üzerine yapılmış olan deneysel çalışmalar yer almaktadır. Sonuçlar bölümünde ultrasonik kaynak metodunda kaynak kalitesi ile kaynak zamam arasındaki ilişki değerlendirilmiş ve genel olarak metod üzerine değerlendirmeler yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Plastiklerin birleştirilmesi; Plastiklerin ultrasonik kaynağı; Ultrasonik kaynak makinası ekipmanları; Ultrasonik kaynak prosesi