CsCdCl3 ve RbCdBr3 kristallerinin elektronik enerji seviyelerinin belirlenmesi - Çelik Bozdoğan, Ayşegül (My University, 2012)
CsCdCl3 ve RbCdBr3 kristalleri perovskit yapıda olan AMX3 kristallerindendir. Bu tür kristaller [MX6]4- oktahedralarının kenar bağlaşımlı, köşe bağlaşımlı, yüzey bağlaşımlı ya da hem köşe bağlaşımlı hem de yüzey bağlaşımlı olarak dizilimleri sonucu oluşurlar. Bunların bir kısmı tek boyutlu yapıda olmalarıyla iyon-iyon etkileşimi, katkı iyonu ? barındırıcı kristal örgüsü etkileşimi ve bunun sonucu olarak meydana gelen enerji aktarımı (energy transfer) ve yüksek enerjiye dönüşüm (up-conversion) gibi fiziksel olayların incelemesinde önemli rol oynamaktadırlar. CsCdCl3 kristalinde [CdCl6]4- oktahedraları hem köşe bağlaşımlı, hem de yüzey bağlaşımlı olduğundan Cd2+ iyonları iki farklı merkez ( D3d and C3v ) oluştururlar. RbCdBr3' de ise [CdBr6]4? oktahedraları kenar bağlaşımlı olarak dizilmiş ve Cd2+ iyonları D2h simetrili bir merkeze sahip olurlar. Bu çalışmada CsCdCl3 (P63/mmc) ve RbCdBr3 (Pnma) kristalleri, Bridgman yöntemi ile büyütülmüş ve bu çalışma kapsamında kurulmuş olan optik spektroskopi ölçüm setinde düşük sıcaklıkta uyarı ve emisyon spektrumları alınmıştır. Elde edilen spektrumlar molekül orbital teorisi ve grup teorisi kullanılarak analiz edilerek elektronik enerji seviyeleri tespit edilmiştir. Bu sonuçlarla, anılan kristallerin spektroskopik resmi çıkarılmış ve kullanıma sunulmuştur.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Keywords: AMX3 kristalleri; CsCdCl3; RbCdBr3; Uyarı ve emisyon spektrumları; Elektronik enerji seviyeleri