İstanbul havali̇manı toplam enerji̇ tüketi̇mi̇ni̇n fotovoltai̇k si̇stemle karşılanmasının fi̇zi̇bi̇li̇te çalışması - Alkan, Mücahit Ahmet (My University, 2021)
Sanayi devrimi ile birlikte günümüz boyunca artarak devam eden enerji talebi, dünya üzerindeki fosil kaynakların da hızlı bir şekilde tükenmesine sebebiyet vermektedir. Konvansiyonel enerji kaynaklarına erişim problemleri, insanoğlunu yenilenebilir enerji kaynakları arayışına sokmuştur. Aynı zamanda çevresel problemler de bu yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında önemli etken olmuştur. Fakat günümüz şartlarında çevresel koşullardaki zorunluklar bir yana, ülkelerin enerji ihtiyaçlarını giderebilmek gayesiyle geliştirmiş olduğu birçok çalışmalar akabinde, yenilenebilir enerji kaynaklarının uygulanması gitgide önem kazanmaktadır. Bu nedenle, son zamanlarda dünya üzerindeki birçok ülke enerji faaliyetlerini geliştirebilmek için yenilenebilir enerji miktarlarını arttırmaya yönelik çalışmalara devam etmektedir. Yenilenebilir enerji kaynakları elektrik üretiminde gitgide etkisini göstermektedir. Türkiye’nin çeşitli noktalarında güneş enerjisine dayalı birçok üretim tesislerinin kurulması teşvik edilmektedir. Türkiye’nin coğrafi konumlaması göz önüne alındığında büyük bir güneş enerjisi potansiyeline sahiptir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynakları arasında en çok tercih edilen sistem güneş enerjisidir. Çünkü güneş enerjisi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına oranla daha temiz ve daha kullanışlı olarak faaliyet göstermektedir. Güneş enerjisinin bir parçası olan fotovoltaik sistemler günümüzde birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Bu yüksek lisans tez çalışmasında İstanbul Havalimanı terminal binası çatı bölgesinin yaklaşık olarak 40 bin m2’lik bölgesine fotovoltaik enerji sistemi tasarlamaktır. PVsyst simülasyon programını kullanarak terminal binası çatısına kurulan on grid sistemin enerji üretim faaliyetleri ve finansal analizlerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Fotovoltaik sistemle birlikte üretilen enerjinin İstanbul Havalimanı’nda faaliyet gösteren birçok sistemle enerji tüketim karşılaştırılması yapılmıştır. PVsyst simülasyon programı vasıtasıyla tasarladığımız FV enerji santralinden elde ettiğimiz enerjinin İstanbul Havalimanı’nda faaliyet gösteren bagaj sistemlerinde harcanan enerjiye ortalama olarak yılda %89.68 oranında fayda vereceği gözlemlenmiştir. Bu çalışma doğrultusunda en yüksek verim Temmuz ve Ağustos aylarında sağlanmıştır. Bu kapsamda hazırlanan çalışma güneş enerji santralinin İstanbul Havalimanı’na uygunluğu hakkında bilgi verilecek ve ileriye yönelik gerekli önlemlerden bahsedilecektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021
Keywords: Güneş enerjisi; Fotovoltaik; Havalimanı; Verim; Maliyet analizi