Alüminyum esaslı köpük metal üretimi - Özer, Gökhan (My University, 2005)
Alüminyum köpük metaller, çok iyi derecedeki mekanik, akustik, termal, elektriksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı, yapısal ve fonksiyonel ürünlerde geniş bir oranda artan uygulama alanı bulmuştur. Bu çalışmanın teori bölümünde, alüminyum köpük üretebilmek için birçok yol sunulmuş ve tartışılmıştır. Alüminyum köpük metal üretmek için, sıvı -gaz üfleme, toz metalurjisi, hassas döküm ve eriyik emdirme ve köpürtücü ajan yardımı gibi pek çok yöntem mevcuttur. Birçok üretim işleminde, köpük kararlaştırma mekanizmaları ve yöntemlerdeki bazı bilinen problemler açıklanmış ve alüminyum köpük metallerin uygulama örnekleri sunulmuştur. Günümüzde alüminyum köpük metaller için pek çok uygulama mümkündür. Özellikle araç sanayindeki uygulamalar gibi, pek çok yapısal uygulamada köpük metal yapısı, kapalı hücreli olarak adlandırılır. Bununla beraber, fonksiyonel uygulamalar, kesin bir derecede açık hücreli köpüklere de bağlıdır. Deneysel uygulama, gaz üfleme yöntemiyle kapalı hücreli metal köpük üretimini kapsar. Bu sebeple, bu çalışmada alüminyum metal matris kompozite gaz üflenerek kapalı hücreli köpük metal üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, kapalı hücreli köpük metal üretim deney düzeneği tasarlanarak, deneysel çalışmalar yapılmış, kapalı hücreli alüminyum köpük metal üretilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Metalik köpük; Kapalı hücre; Açık hücre; Hücresel metal; Metalik sünger