Üretim sanayiinde iş ölçümleri, makine ve iş gücü standartlarının tespiti ile kapasite hesaplarının yapılması ve Türkkablo A.O. da uygulanması - Toker, Fikriye (My University, 1985)
İş ölçümleri ve standartlarının belirlenmesi amacıyla yapılan bu tez çalışmasının birinci bölümünde, bu konuda teorik bilgi verilerek üretim sanayiinde iş ölçümleri teknikleri ile standartların belirlenmesi konularına açıklık getirilmiştir. İkinci bölümde kapasite konusu, kapasite çeşitleri, "-teorik, -normal ve -fiili" kapasite planlaması tabirlerinden ne anlaşılacağı ve bir işletmenin kendi kapasitesini belirlemesinde hedef alabileceği etmenlerin neler olabileceği belirlenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise uygulamanın yapıldığı Türkkablo A.O. Telefon Kablo Fabrikası için önce kullanılan üretim makinalarından birinin (bakır çekme) kapasitesi belirlenmiştir. Bundan sonra Telefon Kablo Fabrikasının 1984 yılı durma analizleri yapılarak makinalardaki durmaların hangi sebeplerden kaynaklandığı belirlenmiş ve makina kullanım etkinliklerinin artırılabilmesi için hangi durmaların önlenip yada azaltılabileceği irdelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, bölüm I ve bölüm II de anlatılan teorik bilgilerin ışığında Türkkablo A.O. Telefon Kablo Fabrikasında yapılabilecek iş ölçümleri, standartları hesaplama, kapasite belirleme çalışmalarının yanında durmaların da azaltılması yoluyla üretimde verimliliğin nasıl sağlanabileceği konusu irdelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1985
Keywords: İş ölçümlerinin tanımı amacı ve yararları; iş ölçüm teknikleri