Mikrodenetleyicili ev otomasyonu ve güvenlik sistemi - Kayaer, Kamer (My University, 2002)
Endüstride, otomasyon sistemleri yüzyılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Bu sistemlerin evlerde kullanımı ise, ancak üretim teknolojisindeki gelişmeler sayesinde gerçekleşebilmiştir. Yapılan pazar araştırmaları sonucunda, evlerin büyük bir çoğunluğunda, ev otomasyonu sistemlerine gereksinim duyulduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, sistem maliyetlerinin düşürülmesi, evlerde bu tür sistemlerin kullanılmasının yaygınlaşması açısından, büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, giriş verilerini (saat, sıcaklık, ışık şiddeti, vb. analog ve dijital veriler) değerlendiren ve bu değerlendirme sonucunda elektrikli ev aletlerini kısmi veya tam güçte çalıştıran veya durduran mikrodenetleyici temelli, düşük maliyetli bir sistem gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sunumunda, tasarlanan sistemin donanım ve yazılımının çalışma prensibi anlatılmış, sistemin kullanım alanları ve faydalarından söz edilmiştir. Sistemin devre şemaları, makine dili programının kaynak kodu ve akış diyagramları da verilmiştir. Sistemde kullanılan tümleşik devreler, hem maliyet hem de güç tüketiminin az olması amacıyla, oldukça az sayıda tutulmuştur. Sistem, şu anda tek başına çalışmak için tasarlanmış olmasına rağmen, ileride cihazların kendi aralarında ve/veya bir kişisel bilgisayar ile haberleşebilecek şekilde geliştirilebilmesi için bazı sistem kaynakları saklanmıştır. Sistemin 16 girişi ve 16 çıkışı vardır. Girişlerin 8'i hem analog, hem de dijital olarak kullanılabilir. Diğer 8 giriş ise sadece dijitaldir. Cihaz, girişlerine bağlanan algılayıcılardan (sensörlerden) bilgi alır ve kullanıcının belirlediği durumlara göre, girişler bağlı olarak, çıkışları kontrol eder. Örneğin, kullanıcı belli bir saatte evin dış aydınlatmasının açılmasını istemekte ise, cihazı, üzerindeki tuşları kullanarak bu durum için programlayabilir. Hatta istemesi durumunda, dış aydınlatmanın hem saat, hem de dışarıdaki aydınlığa bağlı olarak ve istediği güçte çalışmasını da kontrol edebilir. Bu çalışma, BEKO Elektronik A.Ş.'nin 2001 yılında düzenlediği, Dijital Teknoloji Proje Yarışmasında üçüncülük ödülü almıştır. Bu yarışmada, birinciliğe layık bir proje bulunamamıştır. Anahtar Kelimeler: Ev Otomasyonu, kontrol,
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Mikrodenetleyici; ev otomasyonu ve güvenlik sistemi