Sıvı kristallerde florakarbon zincirlerinin mesomorfik özellikler üzerindeki etkisi - Ocak, Hale (My University, 2005)
Sıvı kristal maddelerin yapısında son derece yaygın olarak kullanılan flor sübstitüentinin sahip olduğu küçük boyut ve yüksek polarite özelliği sıvı kristallerin önemli fiziksel özellikler kazanmasında anahtar rol oynar. Bu kombinasyon, erime noktası, geçiş sıcaklıkları, mesofaz şekli ve diğer fiziksel özelliklerin geniş bir aralığının modifikasyonuna müsaade eder. Flor sübstitüenti kalamitik sıvı kristal yapının sert çekirdek kısmında, uç zincirde, kiral merkeze yakın bir konumda veya kiral merkezde lokalize olabilir. Bu çalışmada kalamitik molekül geometrisine sahip florokarbon zinciri içeren kiral imin bileşikleri ve bu bileşiklerin bakır(II) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapılan speklroskopik yöntemlerle (UV, ER, 1H- ve I3C-NMR, MS) ve elementel analiz yardımıyla aydınlatılmıştır. Mesomorfîk özellikleri polarizasyon mikroskobu ve DSC ile incelenmiştir. Anahtar kelimeler: Sıvı kristaller, Horlanmış mesogen, imin, bakır(H) kompleksi. xı
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Sıvı kristaller; Florlanmış termotropik sıvı kristalleri; Materyal