Mut "Taş Han" koruma sorunları ve değerlendirilmesi - Kavalcı, Ayşe Senem (My University, 2007)
Bu tez Mut kentinin önemli tarihi yapılarından olan Tas Han'ın korunması ve kullanılmasınayönelik öneriler olusturmak amacıyla hazırlanmıstır. Yapılan çalısmanın Osmanlı konaklamahanlarının yeniden degerlendirilmesi için örnek olusturması hedeflenmektedir.Çalısmada, Mut kentinin genel özellikleri ve tarihsel gelisimi incelenmis, dönemlere göre hanmimarisinin gelisimi irdelenmistir. Tas Han'ın olusum ve gelisim süreci ile özellikleridegerlendirilmistir. Han, yakın çevredeki ve aynı dönemdeki hanlarla karsılastırılarakbenzerlik ve farklılıkları incelenmistir.Yapılan kütüphane çalısmalarının yanı sıra Ekim 2004, Nisan 2005 ve Ekim 2005 tarihlerindeMut'a gidilerek Tas Han'da analitik rölöve çalısması yapılmıs ve han çevresinde yer alanticaret dokusu analiz edilmistir.Dikdörtgen avlulu bir plan semasına sahip olan hanın, konaklama hanı olarak insa edildigianlasılmıstır. Yıgma kargir sistemde, tas malzemeyle insa edilmis olup tek kattan meydanagelen hanın bitisiginde daha önceden bir ahır mekânının var oldugu yapı sahiplerindenögrenilmistir. Bu alanın küçük bir bölümünde yapılan kazıdan, çesitli kaynaklarda verilenbilgilerden ve benzer plan semasına sahip hanlarla yapılan karsılastırmadan elde edilenbulgular sonucunda bu bölümün planı anlasılabilmistir.Tas Han'ın korunmasını ve yeni bir islev kazandırılarak kullanılmasını amaçlayan bu tezde,yapıdaki tüm hasar ve bozulmaların da incelendigi analitik rölöveler ve yapılan literatürarastırmaları sonucunda yapının özgün hali oldugu düsünülen sekliyle restitüsyonu çizilmistir.Yapının ve kentin mevcut durumu göz önüne alınarak yapıya yeni bir islev önerisigetirilmistir. Önerilen sosyal merkez ve çarsı islevlerine uygun olarak da restorasyon projelerihazırlanmıstır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Tas Han; Mut; Claudiopolis; Konaklama hanları