Endüksiyon fırınları - Türker, Asiye (My University, 1993)
Elektriğin yaygın olarak kullanılmaya başlanması ve Güç Elektroniğindeki gelişmeler, özellikle statik elemanların gelişmesi metal ısıtma ve ergitmede yeni yöntemlerin gelişmesine yolaçtı. Bu yöntemlerin en önemlisi ve gelişmeye en açık olanı Endüksiyonla ısıtma yöntemidir. Bu tezde öncelikle endüksiyonla ısıtmanın tarihteki gelişimi ve sebepleri anlatıldı. Daha sonra endüksiyonla ısıtma'nın teorisi transformatör eşdeğer devresi ele alınarak pratik biçimde işlendi. Tez konusu her ne kadar Endüksiyon Fırınlan ise de aslında konunun temelini endüksiyon ısıtması oluşturduğu için III. bölümde ısıtma sistemleri tanıtıldı. Pratik olarak kullanılan fırınlar tanıtılıp bağlantı şemaları verildi. Konu fırınlar, eğilimimiz de ergitme olduğu için orta frekans (250 Hz - 10 kHz) üzerinde duruldu. IV. bölümde orta frekansta kullanılan inverter devreleri ana hatlarıyla kısaca tanıtılıp, bir temel converterin (Doğrultucu ve inverterden oluşan) analizi yapıldı. V. Bölümde fırın besleme devresinin denge ve güç analizleri incelendi. Son olarak VI. bölümde endüksiyon fırınları için geliştirilmiş POWER- TRAK yönteminin güç ve kontrol devre şemaları verilerek analizleri yapıldı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Endüksiyonla ısıtma ve sistemleri; orta frekans inverter devreleri analizi; endüksiyon fırını için bir güç ve kontrol devresi analizi