Sermaye piyasasında sektör portföyü oluşturma - Karatemiz, Mustafa (My University, 2001)
İnsanlar, geleceğe ilişkin kararlar alırken, belirsizlik sorununu tamamen ortadan kaldıramazlar. Ancak geleceğin belirsizliğine ilişkin tahminleri objektif olarak yapabilirlerse, karşılaşacakları olası riskli durumlar hakkında fikir sahibi olabilirler. Riskli yatırımlar olan menkul kıymet yatırımlarının taşıdıkları riskler en az sağlayabilecekleri getiri kadar önemlidir. İster riskten hoşlanan, ister riskten kaçman olsun, tüm rasyonel yatırımcılar aynı beklenen getiriye sahip iki yatırımdan riski daha az olanını, veya aynı riske sahip olandan getirisi en çok olanı tercih edecektir. Menkul kıymetlerin bir portföyde toplanarak, başarıyla yönetilmesini.. amaçlayan iki yaklaşım geliştirilmiştir. Geleneksel portföy yönetimi, yatırımcı tercihlerine göre portföy içindeki menkul kıymet sayısının artırılmasıyla riskin azaltılması prensibine dayanır. Modern portföy yönetiminde ise menkul kıymetlerin arasındaki ilişkinin incelenmesi ve bu ilişkilere göre, matematiksel yöntemlerle portföy oluşturulması ve yönetilmesi amaçlanmaktadır. Modern portföy yönetiminde elde edilen etkin sınır, yatırım fırsatları kümesi içinde, farklı özellikteki yatırımcılar için en iyi yatırım olanaklarını içerir. Bu çalışmada portföy ve portföye alınabilecek menkul kıymetler hakkında bilgi verildikten sonra, risk kavramı, kaynaklan ve azaltılabilirliğine göre çeşitleri açıklanmış, daha sonra risk ile getiri arasındaki ilişki incelenmiştir. Portföy yönetimi yaklaşımları olan geleneksel ve modern portföy yönetimi ele alınmış, modern portföy yönetimi modellerinden ortalama- varyans ve tek indeks modeli ile çeşitlendirmenin nasıl yapıldığı gösterilmiştir. Sermaye pazarı denge modelleri olarak bilinen, Sermaye varlıklarını fiyatlama modeli ve arbitraj fiyatlama modeli üzerinde durularak, finansal varlıkların taşıdığı riskine göre nasıl fiyatlandırıldığı açıklanmıştır. Uygulama bölümünde ise, 3 yıllık bir dönem için değişik üç sektöre ait şirketlerden sektör portföyü oluşturulmuş, farklı risk seviyelerinde bu portföylerin performansları birbirleriyle ve İMKB endeksiyle karşılaştırılarak, elde edilen bulgular yorumlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2001
Keywords: Portföy oluşumunda risk ve getiri; portföy yönetiminde yaklaşılar ve portföy performansının değerlendirilmesi