Teras çatılarda suya karşı korunum ilkeleri - Öncel, L. Ebru (My University, 2001)
Çatılar, binaların atmosfer koşullarıyla en yoğun ilişki içinde bulunan yapı elemanı olması nedeniyle, özellikle yağmur veya kar sonucu oluşan yağış sularının tahrip edici etkilerinden dolayı yapının, en yoğun hasar oluşma bölgelerinden birisini meydana getirir. Çatının eğim derecesine bağlı olarak atmosferik etmenlerin etkinlik derecesi de artış veya azalış gösterir. Yataya yakın bir eğim derecesine sahip olan teras çatılar da başta yağışlar olmak üzere güneş rüzgar gibi dış koşullardan etkilenirler. Eğimin az olması çatıdan suyun uzaklaşmasını zorlaştıracağı için teras çatılarda suya karşı alınacak önlemler ve oluşturulacak geçirimsiz katmanın detaylandırılması daha çok önem kazanır. Buradan hareketle bu tezin amacı teras çatılarda suya karşı korunum ilkelerini belirlemek ve daraltılan alan içerisinde tez kapsamı teras çatıların sınıflandırılmasından başlayarak, su geçirimsizlik sağlanırken çatı kesitinde ortaya çıkan sorunlar ayrıntılı olarak anlatılacak ve hasarların oluşmaması için, tasarım uygulama, kullanım ve bakım aşamalarında dikkat edilmesi gerekli konulara değinilerek, alınacak önlemler açısından, öneriler sunulacaktır. Yukarıda sırlanan nedenler doğrultusunda tez kapsamına giren araştırmanın birinci bölümünde, problemin tanımı, çalışmanın amaç ve kapsamı açıklanarak nasıl bir çalışma yapılacağı hakkında bilgi verilecektir. İkinci bölümün ilk kısmı, çatıların kapsamlı bir biçimde tanımlanmasını ve belirli niteliklerine göre sınıflandırılmasına yer verilirken, ikinci kısım ise çatıların eğim derecesine göre düzenleniş biçimlerinin ayrıntılarıyla anlatımını içermektedir. Bu özelliklere sahip olan çatıların genel özellikleri de bu bölümde yer almaktadır. Üçüncü bölümde, teras çatı olgusu ve su korunumu ele alınacaktır. Teras çatının tanımlanmasından başlayarak, bunu etkileyen iç ve dış etmenler anlatılacaktır. Teras çatı yalıtımını etkileyen faktörler aktarıldıktan sonra,çatı yapısal açıdan sınıflandırılarak kesiti oluşturan katmanlar tanımlanıp ayrıntılı bir şekilde açıklanacaktır. Dördüncü bölüm, tasarlanıp uygulanmış bir teras çatıda, kullanım aşamasında çıkan sorunlar ve bu sonradan oluşan hasarlara karşı alınacak önlemler ele alınacaktır. Sonuç bölümünde ise, araştırma nedenleri göz önüne alınarak tekrar lenip, bu çalışmanın yapılmasının nedenleri sıralanacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Su korunumu; Teras çatı; Su geçirimsizliği